The Welch House / The Manser Practice

© Morley Von Sternberg

Architects: The Manser Practice
Location: .
Photographs: Morley Von Sternberg

   

© Morley Von Sternberg

The client, for whom we had previously designed a house in Nevada, wanted a modern four bedroom family house with large open plan living area, using the dramatic seaside site. There was a requirement to keep the cost of the house as low as reasonably possible.

The house was designed to replace an existing shack on a steeply sloping site on a wooded foreshore. Ground conditions are notoriously unstable with blue slippery clay with rotating shelves underground. Foundations needed to be deeply piled and retained with soil nails and an early decision was to create a flat stable platform for a simple ‘box’ house raised on legs above the ground. This allowed for the simplest possible below ground solution, reduced the area of house that ‘touched’ the ground, avoided the need for complex and expensive multi level changes within the house whilst raising it ‘tree house’ like amongst the trees.

© Morley Von Sternberg

An initial design with the building on steel framed legs proved too expensive so a compact tear shaped concrete tube was created on 30m deep piles with 30m long raking soil nails containing utility room and shower room on top of which was placed a simple steel framed two storey box. This contains, on the ground floor, the entrance and the bedrooms and on the first floor, a study and the living / kitchen area.

The building is clad in cement particle board rain screen cladding painted with a marine high gloss enamel. The whole building is designed on a 1200 x 1200 x 1200 grid.

© Morley Von Sternberg

Additional Information
After a protracted planning application process (3 years) involving research on the site going back to the middle of the 19th Century and negotiations with the Environment Agency the problems of physical construction on site were addressed with the complex concrete construction below ground, tying the building into the more stable bedrock 30m below ground level, and difficult access.

The building is designed to have a small as possible physical footprint on the ground and for the house itself to appear to float within the trees as a simple, polished black box. Internally finishes are clean, simple and economic. For reasons of economy all glazing is fixed and ventilation and cross ventilation is provided by a series of floor level opening panels and roof lights.

1st floor plan

The lightweight steel and timber two storey ‘box’ of the house is roofed using timber self spanning insulated panels (SIPS) and the cladding to the building gives gentle reflections of all the enveloping surrounding trees. The construction time, including ground works, was 18 months.

Cite: "The Welch House / The Manser Practice" 18 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=227488>
  • Pingback: The Welch House / The Manser Practice | Timeless Visions

  • Pingback: The Welch House / The Manser Practice | Architect

  • blowback

    “negotiations with the Environment Agency”

    This wonderful piece of bureaucracy operates in the UK not West Virginia. From the views, I would guess that it overlooks the Solent from the south so it’s somewhere on the Isle of Wight.

    However, it’s a nice gaff though the pillings must have cost a bob or two so I hope they included a ground source heating system in them to get some of their investment back.

  • http://www.pasinga.com Antje Pasinga

    I think this is a stunning place – love it

  • tim

    Those foundations are mad! Beautiful view though

  • Pingback: Modern four bedroom family house in UK

  • http://www.newsmill.se/baz_comment_reporting/prepare_report/85421?nf Skriv dina egna samhälls insändare debatt krönikor och avsända in dem så publiceras de där armé stäv våra läsare, och läs aktuella insändare debatt samhälls artiklar ifall ämnen som tristess och religion mm

    It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve read this put up and if I could I desire to recommend you few interesting things or tips. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I wish to read even more things approximately it!