ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Studio Mumbai
  6. Utsav House / Studio Mumbai

Utsav House / Studio Mumbai

  • 01:00 - 23 April, 2012
Utsav House / Studio Mumbai
Utsav House / Studio Mumbai, ©  Courtesy of Studio Mumbai
©  Courtesy of Studio Mumbai

©  Courtesy of Studio Mumbai ©  Courtesy of Studio Mumbai ©  Courtesy of Studio Mumbai ©  Courtesy of Studio Mumbai +29

  • Architects

  • Location

    Maharashtra, India
  • Architects

    Studio Mumbai
  • Principal Architect

    Bijoy Jain
  • Project Team

    Roy Katz, Jeevaram Suthar, Pandurang Malekar, Mangesh Mhatre
  • Structural Engineer

    Dwijen Bhatt
  • Photographs

From the architect. On a barren plateau, a house is set low into the ground, protected by four black basalt walls that enclose a shaded courtyard, within which pools, pavilions and garden provide shelter for living. Utsav house is a single family home in Satirje, Alibag a short boat ride from Mumbai.

©  Courtesy of Studio Mumbai
©  Courtesy of Studio Mumbai

The spaces are arranged along the periphery walls that define and support the structures of the house. Different heights are created to suit the functions and dimensions of the interiors.

©  Courtesy of Studio Mumbai
©  Courtesy of Studio Mumbai

 Concrete slabs, basalt stone walls and wood for framing are used to construct the buildings, while walls and floor are stained in pigmented cement plaster to mimic the dry grasses of the summer, setting the buildings into the landscape.

©  Courtesy of Studio Mumbai
©  Courtesy of Studio Mumbai

The living spaces open to the southwesterly breeze, and are protected from the sun and rain by a large roof. At the centre of the courtyard, a long narrow pool similar to the local irrigation tanks, serves to catch rainwater that overflows into the garden. 

©  Courtesy of Studio Mumbai
©  Courtesy of Studio Mumbai

The different levels within the house offer unobstructed views of the horizon and encircling hills, while inward views provide intimacy and refuge.

plan 02
plan 02
Cite: "Utsav House / Studio Mumbai" 23 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/225048/utsav-house-studio-mumbai/>
©  Courtesy of Studio Mumbai

Utsav 别墅 / Studio Mumbai