Suha Private House / Arhitektura d.o.o.

© Marko Zoranovič

Architects: Arhitektura d.o.o.
Location: Suha, , Slovenia
Project Architects: Peter Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič
Construction: 2010-2012
Structural engineering: Navor d.o.o.
Building costs: 450,000 eur
Photographer: Marko Zoranovič

© Marko Zoranovič

The presented single-family house is built in the village of Suha, in the suburbs of a famous medieval town, Škofja Loka in Slovenia. The building is built as a replacement structure on the site of a former farm building which represented the eastern side of a unified space of a farm courtyard. Due to the cultural heritage regulations the new building has a gabled roof and follows the gauges of maximum allowed building dimensions of the demolished structure. The investor of the new building is the farm owner’s son, who is academically educated and therefore has very urban housing needs in terms of the program of the house, which is located in a traditional rural area.

© Marko Zoranovič

The immediate location of the house is situated on the edge of the Sora River slope, turning towards the direction of the river in the south and west, from where it has beautiful panoramic view of the medieval castle built high over Škofja Loka town. The building has a basement, a ground floor and first floor. It is positioned perpendicular to the river slope. In this way the basement opens towards the lower river terrace, while the ground floor is open – with a wide glass surface – towards the farm courtyard, which lies on the upper river terrace. The first floor with the sleeping rooms is facing east. Building’s public access is from the south side via accessible route, offering both access on foot and access with a car to the garages located in the basement. Along the longer, east side an external staircase leads to the main entrance.

The west side of the building is immersed into the existing grassy slope, where the Japanese-style garden stairs lead to the grassy surface in front of the living room on the ground floor of the object. In this way the building is well integrated into the site.

© Marko Zoranovič

Such position of the building maintains the urbanistic image and roundedness of the farm courtyard which is surrounded, like a large atrium, by the homestead owner’s buildings and the new houses of his children. The cross-section of the building is in the shape of the letter ‘Z’ with the ground floor completely open towards the courtyard on the west side of the building, while the first floor faces towards the east side of the building. The program division of the building into floors is simple and logical. The basement floor features a large garage, a storage room, fitness, sauna, a boiler room and a utility room. From here the stairs lead to the ground floor and further to the first floor. The ground floor is a long, rectangular shape. On its narrower, north side, the staircase and main entrance are located, along with the doorway and a toilet. The remaining large unified space is dedicated to the program of kitchen, dinning room and living room. This space opens through a 12-meter-wide unsupported window to the ‘atrium’ of the house from where picturesque views open to the river and the old town. This is actually a ‘balcony’ room with a view.

section 02

From the ground floor the staircase leads to the first floor and into a longitudinal corridor along the west side, featuring a long, panoramic window which allows views of the town panorama. The east side of the corridor is dotted with the sleeping and ‘working’ rooms of children and parents with corresponding bathrooms. The entire eastern side of the corridor is lined with wardrobes. The parents’ bedroom has a separate bathroom and a south-facing panoramic window which allows picturesque views of the surroundings from the level of the bed.

site plan

The building construction is made of reinforced concrete, the partition walls are brick and the roofing is made of wood. Above the ground floor, a more complex bridging is realized for the purpose of the large ground-floor panoramic window. The external load-bearing walls are insulated with 25cm thick insulation, on which white plaster is placed. The zinc roof is light grey in colour. A glass projecting roof is installed over the building’s main entrance. The green ‘terrace’ in front of the living room is equipped with a wide walking surface made of teak wood.

The heating is a combination of under-floor heating, recuperator, heat pump and two geothermal bore holes. The low energy house has minimal electric energy consumption. Because of its low energy consumption, the house has apertures only where they are needed, or where additional views of the surroundings are thus enabled.

Cite: "Suha Private House / Arhitektura d.o.o." 04 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=223077>
  • Rizky

    Love the sketch, but the resulting building is kinda bland isn’t it? I don’t think it’s because of the lack of furniture either. Looks kinda Bauhaus-ish

  • simon S

    Love te pure abstraction of the surrounding tissue

  • georg

    nice :-)
    but the garage is too small for two cars ….

  • Pingback: highlighted _ Suha Private House « thelayer

  • Als

    The spatial idea is good, but there are some shortcomings regarding the functional behavior: small garage and missing parents bedroom door. I wonder if the client has problems with that.

  • Alonso

    it’s a littlebit boring…also it’s nothong nice on this house except the front fasade.