We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Le 49 / APOLLO Architects & Associates

  • Architects: APOLLO Architects & Associates
  • Location: Kanagawa Prefecture, Japan
  • Architects: APOLLO Architects & Associates - Satoshi Kurosaki
  • Structural Engineer: Taro Yokoyama
  • Mechanical Engineer: Zenei Shimada
  • Structure: Steel
  • Site Area: 111.92 sqm
  • Total Floor Area: 182.70 sqm (79.29m2/1F-103.41m2/2F)
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa

From the architect. Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. The clients, a husband-and-wife couple who had been living in a high-rise condominium in downtown Tokyo, fell in love with the location at first sight, taking an instant liking to the view and the lush green surroundings, and decided to move here. The husband is a keen architecture buff who went on architectural tours throughout Europe to see buildings while he was working in the UK, and decided to commission a new residence with an attached workshop for his wife.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Accordingly, we decided to create a modern piece of architecture whose every detail would convey a uniquely Japanese aesthetic to the international guests who would visit. The house consists of rectangular volumes with concrete bases to which a white photocatalytic pigment has been applied. These volumes are staggered to create an overlapping effect that projects a modern sensibility while also embodying a certain Oriental aesthetic. As you descend the narrow slope while facing the ocean, the triangular pilotis at the entrance to the house come into view. This approach to the building also speaks eloquently of the unique features of the site.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The memorial tree planted in the courtyard outside the first floor workshop ensures a certain degree of privacy. The bedroom with attached glass-walled bath on the other side of the ground floor promises an unusual experience: by using the surrounding greenery as a “borrowed landscape”, a relaxing atmosphere similar to that of a resort hotel is created.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

As opposed to the privacy of the first floor, the second storey is an open, spacious environment. The sizes of the windows were calculated to frame panoramic views of the surrounding forest and ocean, while storage space, sinks and other amenities were stowed neatly into the walls. The most striking feature of this house, however, is the pentagonal roof made up of both steel and wooden beams.

1st floor plan
1st floor plan

Although the structure of this roof is somewhat bold, there is also much beauty to be found in its delicately crafted details. Opening the sliding doors fully allows the inhabitants of this luxurious dwelling to connect with the nature outside the house, further embellishing the beauty of a building where the universal spirit of a particularly Japanese aesthetic resides.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Le 49 / APOLLO Architects & Associates" 27 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/220108/le-49-apollo-architects-associates/>