We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Arteixo Sport Center / Jose Ramon Garitaonaindia de Vera

  • Architects: Jose Ramon Garitaonaindia de Vera
  • Location: Avenida de Arsenio Iglesias, Arteixo, A Coruña, Spain
  • Project Team: Montserrat Neira, Omar Curros.
  • Structural Engineers: Jorge Aragón Fitera.
  • Clients: Concello de Arteixo (Arteixo City Council)
  • Contractor: Construcciones Riotorto S.L.
  • Budget: 2.293.128 million Euro.
  • Area: 3150.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Hector Santos-Díez

© Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez

From the architect. In a parcel with a regular and flat shape, with a river within its boundaries, stands the Arteixo Sport Center. To the North borders the municipal pool, to the South is bounded with another parcel owned by the same Partial Plan. In West direction lies to the road known as “Travesia dos colexios”and this which provides Access to the sports center. Finally the river sets the limits to the East.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

At first apparience the Arteixo’s image appears as things clearly defined and that deny some common places about one. Quick architectures still stand the test of time. The order of a unique building in the consolidated urban plot, the configuration of the site, limits on the scope and the characteristics of a project, which use conforms their own position in the plan, leads us to a regular formalization without major stridencies to facilitate its operation.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

The sports centers have a urban dimensión relatively aggressive due to its scale. We propose a support área that wraps to the main track to set the correct scale in the environment. In addition, these facilities are usually dark, so for that, we opt for a box beams structure in the longitudinal direction to the track, so that North receives North light, ideal for gaming and South light nuanced through translucent polycarbonate in that box beams.

elevation 02
elevation 02

In another vein, following the path started long ago, the Arteixo Sport Center arises as a rainbow, forgive the metaphor to explain the final result: the rainbow that amazes us, that comes and dazzles us with his presence and that leaves no one indifferent.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

Therefore the material used for the facade is the U-glass overhead on wooden panels painted colors. Architectures always designed for the user, the only possible way for formalization, public use more domestic and why not, illusions always intrinsic to the path laid out for some time, make the work ringworm of all colors.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

This is the most personal Project because it wants to present an illusion: it's like a dream and my journey. The building stands on a concrete base that enhances the already lightweight facades; the color closing through the U-glass that surrounds it allows it to be visible during the day in a diffused way and nights throught some projectors indicating to the public when there are important events in the sports center, establishing beyond their own use directly relationship to the urban environment in which it sits.

ground floor plan
ground floor plan

We propose a courtyard in the longitudinal direction with the intention that the vegetation can enter in the building. Take special relevance the terraces that can be accessed from the outside. These increases the capacity of sports center because from them you can also see the play área while are a outside balcony from where one sees Arteixo.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

The structure of the service área is concrete, the floors of prefabricated slabs and fencing, also a concrete wall with plasterboard cladding and insulation. The structure was solved by parallel trusses on steel columns HEB-300. The metal structure reveals further the intrinsic charácter of the work in this case subject to a universe where color has filled all space.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

As for the covers will be of three types. Practicable prefabrication concrete panels of 8 cm thick and not praticable, finished in stainless Steel dual finish autopotrected impermeable sheet. For pavements, including bleachers, used industrial recycled oak parquet of 2.4 cm thick. This choice of runway pavement and the grandstand provides a continuity not only of the material also visual for the viewer, and establishing a closer relationship with the game.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

Light floods for color loose in the environment and strain from the outside. There have been many that over time have found in the rainbow a source of inspiration for their work. Remember to Raymond Queneau in Exercices of Style, 1947 or Terencio Formenti in his Poems book carried by the wind.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Arteixo Sport Center / Jose Ramon Garitaonaindia de Vera" 21 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/218481/arteixo-sport-center-jose-ramon-garitaonaindia-de-vera/>