Waccabuc House / Chan-li Lin

© Brad Feinknopf

Architect: AIA, Rafael Viñoly Architects PC
Location: , New York, USA
Owners: Chan-li Lin & Denise Ferris
Structural Engineering: Yoshinori Nito Engineering & Design PC
Lighting Designer: LAM Partners
Construction Manager / Builder: Atlantic State Development Corporation
Project Year: 2011
Photographs: Brad Feinknopf

section 01

The rocks and trees on the 3.25-acre site were the inspiration for this house, located on the top of a hill at the end of a 1,000 foot-long dirt road. The house replaced an abandoned one-story structure whose origins dated to 1954. Being able to climb onto the roof of that structure is what convinced the architects that the majority of living spaces should float one-story above the ground. A veritable tree-house, it enjoys the best of what the site has to offer—trees, views, and light.

© Brad Feinknopf
ground floor plan
second floor plan

Building within the small footprint of the original structure and elevating and cantilevering the larger second floor proved advantageous, minimizing both the site disturbance as well as the development costs. No trees were removed and the existing drive, site walls, well and septic systems were reused. The second floor structure is a pair of lightweight floor-height steel trusses supported on six columns pinned to the rock ledge below. The cantilevered ends extend twenty feet beyond the supports, forming a carport to the east and a covered porch to the west. The first floor is nestled into the existing rock outcroppings and site contours and was constructed using conventional 2×6 wood framing.

© Brad Feinknopf

The house is situated east-west, with most living spaces enjoying maximum daylight via strategically placed ventilating aluminum windows and south, east and west-oriented aluminum window walls, providing a variety of exposures and views. The second-floor cantilevers provide shade for the first floor. Horizontal brows and shade trees to the west protect the second-floor window walls from rain and summer solar-gain, but allow the lower winter sun to penetrate deep into the house in the winter. Artificial lighting is indirect, emphasizing the structure: the white stucco soffits of the cantilevers and entrance canopy and the sloped wood ceiling of the main living space.

© Brad Feinknopf

The polished concrete floors on both floors have radiant heat pipes embedded in the structure, providing the primary source of heat. Energy-efficient heat pumps provide supplemental heat and air-conditioning on rare occasions. Spray-foam insulation was used on all perimeter walls, at the roof and between the first and second floors to maximize the thermal efficiency of the structure.

Cite: "Waccabuc House / Chan-li Lin" 13 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216210>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Awesome! LOVE the simple elegance and architectural design framed to celebrate life amidst the forest canopy.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Great work. Simplicity and elegance in one work. Impressive and inspirational, congratulations!

  3. Thumb up Thumb down 0

    Does Chan-li have a blogsite or social media profiles? I live in Canada and would like to connect with him. Thanks!

Share your thoughts