ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Costa Rica
  5. Paravant Architects
  6. 2011
  7. Areopagus Residence / Paravant Architects

Areopagus Residence / Paravant Architects

  • 01:00 - 21 March, 2012
Areopagus Residence / Paravant Architects
Areopagus Residence / Paravant Architects, © Julian Trejos
© Julian Trejos

© Julian Trejos © Julian Trejos © Julian Trejos © Julian Trejos +14

  • Architects

  • Location

  • Executive Architect

    SAAR Arquitectura, Costa Rica Jose-Bernardo Garcia
  • Design Team

    Christian Kienapfel AIA Architect, LEED AP (USA) Dipl.-Ing.(FH) Architekt (Germany) Halil Ramazan Dolan LEED GA (USA) Dipl.-Ing.(FH) Architekt (Germany)
  • Contractor

    SAAR
  • Area

    750.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

From the architect. The Areopagus Residence, designed by Paravant Architects in Atenas, Costa Rica, is custom designed to be as intimately connected to the natural landscape around it as possible.  By exploiting passive heating and cooling strategies, the architects were able to design a home that does not require mechanical air conditioning systems. This also allows for uninterrupted south-facing views that open out into the landscape.

© Julian Trejos
© Julian Trejos

More photos of this residence after the break.

Elevation
Elevation

Villa Areopagus sits modestly on the site, shrouded in the surrounding vegetation.  The street facing facade is largely opaque - a massive concrete wall with selective punctures that only provide a glimpse of the interior.  The openings are strategically placed to provide the house with cross ventilation and natural cooling.  This is also supplemented by the backyard pool, which acts as a cooling pond, reducing the temperature of the air as it is pulled through the house.

© Julian Trejos
© Julian Trejos

The private facade faces south and features transparent glazing which allows for complete views of the valley towards San Jose.  In order to protect the house from direct sunlight and heat gain the south facade also has a deep roof overhang which provides shade.  The exterior wall of the living room is a 16 meter retractable corner glass sliding wall.  Connection to the landscape was very important to both the client and the architects.  The retractable wall creates a truly complete experience of the indoors and outdoors simultaneously.  The living can function as both a den and a patio.  It can be both inviting and private.

© Julian Trejos
© Julian Trejos

In addition to the passive methods implemented into the design of the house, the architects were also sensitive to using renewable sources of energy to provide for additional technical systems.  Solar and photovoltaic systems are installed on the roof to provide hot water and electricity.  An onsite micro waste-water-treatment plant provides rain water collection for yard irrigation.

© Julian Trejos
© Julian Trejos
Cite: "Areopagus Residence / Paravant Architects" 21 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/215847/areopagus-residence-paravant-architects/>