Bank Office / Dierendonck Blancke Architecten

© Filip Dujardin

Architects: Dierendonck Blancke Architecten
Location: ,
Design team: Alexander Dierendonck, Isabelle Blancke, Pieter Mouton
Engineering: Erbeko – technical, Cobe – Structure
Construction: Vanmarcke NV
Client: Dexia bank NV
Surface: 650 sqm
Budget: 1,300,000 euro
Realisation: 2010-2011
Photographs: Filip Dujardin

© Filip Dujardin

The mission to rehabilitate an existing bank facility in Harelbeke fits within revitalization of Dexia. The addition to the program with 8 office spaces, increases the necessity to build an extension.

© Filip Dujardin

The existing corner building, a protected city view, is preserved and renovated. Itbecomes the main entrance to the bank facility. On this zone a ATM-zone is installed. The first level keeps its program as apartment.

© Filip Dujardin

All offices are regrouped in a new volume, which is located on the existing parking lot. On demand of Dexia everything is organized on 1 level, which results in a clear scheme. The internal circulation of the extension with the corner building and the existing part with non-public functions, is organized through the connection volumes.

© Filip Dujardin

These make it possible to visually disconnect the existing with the new structure. This creates a solitude building with its own identity that is in juxtaposition with the two existing wings. This results in intermediate spaces that allow light and space to enter.

basement floor

The pitched roof ,obligatory by local urban rules, is cut so that sufficient light can enter the center of the building. Due to the severe slope and by gently lifting up the building, it was possible to create a new parking of 15 parking places.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bank Office / Dierendonck Blancke Architecten" 13 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=215788>

0 comments

Share your thoughts