We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Starbucks Coffee / Kengo Kuma & Associates

  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Location: Dazaifu, Prefectura de Fukuoka, Japón
  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Facility Design: Tosai Corporation, Kyu-den Ko Corporation
  • Structure: Jun Sato Structural Engineering
  • Client: Manten Corporation
  • Construction: Matsumoto-gumi Corporation
  • Area: 212.98 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa

From the architect. Location of this Starbucks is somehow characteristic, as it stands on the main approach to the Dazaifu Tenmangu, one of the most major shrines in Japan. Established in 919 A.D., the shrine has been worshiped as “the God for Examination,” and receives about 2 million visitors a year who wish their success. Along the main path to the shrine, there are traditional Japanese buildings in one or two stories. The project aimed to make a structure that harmonizes with such townscape, using a unique system of weaving thin woods diagonally.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The building is made of 2,000 stick-like parts in the sizes of 1.3m – 4m length and 6cm section. Total length of the sticks reached as far as 4.4km. We had experimented the weaving of sticks for the project of Chidori and GC Prostho Museum Research Center, and this time we tried the diagonal weaving in order to bring in a sense of direction and fluidity. Three sticks are joined at one point in Chidori and GC, while in Starbucks four steps come to one point because of the diagonal – a more complicated joint.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

We solved the problem by slightly changing positions of the fulcrums, dividing the four sticks into two groups to avoid concentration on a single point. Piling up of small parts from the ground was highly developed in the traditional architecture of Japan and China. This time the method was greatly improved in combination with state-of-the art technology so that people are brought further into the architecture. It is a fluid, cave-like space.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Starbucks Coffee / Kengo Kuma & Associates" 27 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/211943/starbucks-coffee-kengo-kuma-associates/>