Bromelia House / Urban Recycle Architecture Studio

© Marcio Correia Campos

Architects: Urban Recycle Architecture Studio
Location: , Bahia,
Design Team: Diego Viana Gomes, Juliana Meira Araujo Aguiar, Saul Kaminsky Bernfeld Oliveira
Project Year: 2011
Photographs: Urban Recycle Architecture Studio & Marcio Correia Campos

© Marcio Correia Campos

House URX.01, familiarly known as Casa Bromelia, is yhe pioneer project of Urban Recycle Studio in the residential architecture sector. Designed and built between January/2010 and December/2011, Casa Bromelia tried to answer to user’s needs, respecting spaces and organization of the surrounding environment.

© Marcio Correia Campos

The main project idea consisted in placing a residential unit into a space without buildings in the surroundings, in a way able to best adapt to a future built context, providing the user with visual, thermal and acoustic comfort, by profiting of the climatic conditions of the region.

© Marcio Correia Campos

In order to do that, UR proposed a building divided into two floors, connected with a stair in balance inside a big 4×4 meters window.

Program
The program requested by the customer has been attended, and therefore the house is characterized, on first floor, by: wide living-room, American kitchen, stairs, sink and service area. On second floor instead, UR arranged a double room with integrated bathroom, two bedrooms, a common bathroom, an hall and a terrace.

© Marcio Correia Campos

Construction
In order to reduce the overall construction costs, it has been chosen to use light and industrial materials, assembled with simple techniques characterized by easy and quick execution, both for the interior and for the exterior of the building. For what regards the structure, it has been used a concrete/steel mixed system, aimed at creating a wide free span upon the bedrooms by employing a long steel beam, approximately 12 x 0.80m big.

diagrams

Sustainability strategies
For what regards sustainability strategies related to residential buildings, it has been taken into consideration the amount of money that the customer had at its disposal. Profiting of the specific climatic features of the region, Casa Bromelia has been spatially oriented in order to best exploit the main wind flows ( in this case the ones coming from Southeast ), and the natural illumination.

elevations

The 4x4meters window (Baywindow) on the opposite side, allows a constant ven- tilation crossing, by interacting with the Southeast facade windows. The use of a wooden-board cover has been arranged for reducing the thermal charge on the house.

ground floor plan

On the West facade, characterized by the widest wooden-covered area, it has been chosen to avoid windows, placing only the 4×4 meters one for the crossed ventilation, and a small one, protected by sunscreen, to illuminate and ventilate the common bathroom.

upper floor plan

In addition to the usage of the wooden cover to reduce thermal charge, it has been proposed, to attach it, an assembly system with a 20 cm hollow between the wall and the boards, aimed at creating a vertical air flow able to make tem- perature decrease even more.

site plan

The usage of renewable and less pollutant materials has represented the core of the project, using, for instance, a metallic roof for the protection of the house, instead of more pollutant materials. Then, being also aware of the current necessity of substituting vehicles which consume fossil fuels, and that electric cars can be a feasible answer to this prob- lem, several electric plugs have been installed within the box, thought to charge, in the future, possible electric vehicles.

Cite: "Bromelia House / Urban Recycle Architecture Studio" 09 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=206060>

1 comment

Share your thoughts