Cube Court House / Shinichi Ogawa & Associates

Courtesy of

Architects: Shinichi Ogawa & Associates
Location: Tokyo,
Program: Residence
Structural System: Reinforced concrete, steel frame
Site Area: 177.72 sqm
Building Area: 88.75 sqm
Total floor Space: 154.60 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

Within a calm residential area in Tokyo, this house has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom. The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

Cite: "Cube Court House / Shinichi Ogawa & Associates" 02 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 16 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=204213>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    This is a nice scheme. I enjoy the courtyard immensely. Two criticisms: 1.It sould be nice to see a photograph of the entrance hall, the opaque glazed wall must be quite a sight. 2. Whats the story with the drawings???

    Cheers

  2. Thumb up Thumb down +3

    I love buildings of this proportion. May be I should go work in Japan for sometime. Simplicity, functionality and elegance combined :)

Share your thoughts