We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New Kyoto Town House / Alphaville Architects

Courtesy of  alphaville architects Courtesy of  alphaville architects Courtesy of  alphaville architects Courtesy of  alphaville architects

From the architect. This is a residential house located on a narrow site in the centre of Kyoto, the old capital of Japan. The area is lined with traditional wooden townhouses. While inheriting the advantages of townhouses, we intended to overcome their drawbacks and create a comfortable and enjoyable space. The most characteristic feature of this house is the polyhedral form of the partition walls. They are not made by intuition but are based on logical concepts and perform multiple functions.

Courtesy of  alphaville architects
Courtesy of alphaville architects

First, the partition walls, normally extended in the vertical and horizontal directions, have multidimensionality and loosely connect the rooms on the three floors. The space thus created is one continuous room with dynamic nuances: it is simultaneously spacious and heterogeneous.

Courtesy of  alphaville architects
Courtesy of alphaville architects

Second, the partition walls serve as reflectors of natural light. They softly reflect the natural light coming from both the north and south sides and bring it to the otherwise dark interior of the building. Finally, the partition walls blur the boundary between architecture and furniture, thus stimulating perception and behaviour. Melt into floors and ceilings, the plywood-finished walls offer enjoyable experiences of touching and passing. The house as a whole is a machine for living, like playground equipment.

Courtesy of  alphaville architects
Courtesy of alphaville architects

Because of the landscape regulations and the physical context of the neighbourhood, we inherited the traditional form and composition of townhouses. But at the same time, this house overcome the negative aspects of townhouses. The wooden structure of townhouses cannot afford to have large openings on the short sides of the building as well as on floors. Consequently, the interior is dark and communications of people are limited to the horizontal direction. In this project, it is the steel rigid frame and the polyhedral partition walls that enable to overcome the drawbacks of typical townhouses. Large openings on the walls and the floors, along with the partitions, allow natural light to diffuse multidirectionally, and encourage three dimensional communications and movements.

Courtesy of  alphaville architects
Courtesy of alphaville architects

Freed from the constraints of the old system, occupants can have various relations with each other and place, and a new lifestyle in the historical area of Kyoto emerges.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"New Kyoto Town House / Alphaville Architects" 27 Jan 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/202619/new-kyoto-town-house-alphaville-architects/>