ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Dulieu Residence / studio MWA

  • 01:00 - 24 January, 2012
Dulieu Residence / studio MWA
Dulieu Residence / studio MWA, Courtesy of  studio mwa ltd.
Courtesy of studio mwa ltd.
  • Architects

  • Location

    Upper Hutt, New Zealand
  • Architect

    studio MWA ltd. – studio Mikulcic Worldwide Architecture
  • Author Of The Project

    DaVoR Mikulcic Dipl. Eng. Arch. (Sarajevo) ANZIA, RAIA
  • Project Team

    DaVoR Mikulcic, Michael Maddern, David Thomson & Daniel Casas
  • Structural Engineer

    ABUILD – Wellington (Mr. Michael Ives)
  • Geotechnical Engineer

    ABUILD – Wellington
  • Client

    Dianne & Barry Dulieu
  • Land Surveyor

    Lendrums & Associates Ltd. - Upper Hutt
  • Main Contactor/Project Management

    Barry Dulieu & Rhys Construction Ltd.
  • Building Structure

    Reinforced concrete slab + steel + timber
  • Structural Steel Work

    Whakatiki Engineering Ltd. – Upper Hutt
  • Stone Masonry

    Bosworth Stone Ltd. – Upper Hutt (Mr. Glen Bosworth & team)
  • Roof & Wall Metal Cladding

    T.W. Clark Roofing 202 Ltd. – Lower Hutt
  • Joinery

    Noble Kitchens – Upper Hutt (Mr. Hadrian Noble)
  • Aluminium Joinery

    Westview Aluminium Ltd. – Upper Hutt
  • Site area

    2500 m2
  • Number of stories

    single story building
  • Project interior area

    381 m2
  • Covered outdoor area

    over 250 m2
  • Project area under roof structure

    over 630 m2
  • Terrace deck area

    over 450 m2
  • Project Year

    2008
  • Photographs

    Courtesy of studio mwa ltd.

Courtesy of  studio mwa ltd. Courtesy of  studio mwa ltd. Courtesy of  studio mwa ltd. Courtesy of  studio mwa ltd. +27

From the architect. Sites like this are a dream. Quite often you have the feeling you are living away from the rest of the world being hugged by nature. The fantastic view, total privacy, site approach is from about 75 m above the site, its proximity to the River, are just some of details that make the site special. Being located just on the edge of the 100 year flood zone; it's a natural amphitheatre with bush surrounding hills in close proximity. From the start a decision was made to slightly elevate the site further. I suppose the final design, building setting, choice of materials, textures and colours say more than I can express with words. The images do the talking for themselves.

Courtesy of  studio mwa ltd.
Courtesy of studio mwa ltd.

Together with the client a brief was developed, but from the start it was obvious that a simple single story design using natural materials, quality orientation to capture sun to take advantage of passive solar energy heating, rainwater and spring water collection, environmentally responsible sewer treatment, with a sustainable approach was ideal. A Black butterfly was definitely one of the initial ideas and even in execution looks like a beautiful creature. And the final house is easy to live in, with indoor-outdoor flow, low maintenance, but the openness and simplicity are the main characteristics of this design. To create a residential project which has nearly 70% of exterior walls in glass is always very challenging in order to follow the standards and requirements, but we achieved all that and even more.

Courtesy of  studio mwa ltd.
Courtesy of studio mwa ltd.

When the client’s start to call a newly completed Project HOME, you know that you achieved something special. In this case, after moving to their new house Dianne and Barry give to entire property and house “new name “ – PARATIHO, which in Maori language means paradise. I suppose it says everything.

elevation
elevation

The House has 3 double bedrooms with a studio. The Main Master bedroom has an ensuite and walk-in wardrobe. House includes 3 individual living areas, and a triple garage. The two bathrooms and a separate visitor toilet like the ensuite, have possible disabled access. The layout allows for separation between the formal living and dining area and separate family living and kitchen area. The third lounge is close to the visitor’s bedrooms, giving opportunity for easy living, for the extended family. All rooms have direct access outside in same level with possibility to use the glorious outdoor space from anywhere. Around house are extensive decking, garden with surrounding native bush and few small lakes - pond areas.

Text provided by DaVoR Mikulcic.

Courtesy of  studio mwa ltd.
Courtesy of studio mwa ltd.
Cite: "Dulieu Residence / studio MWA" 24 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/201822/dulieu-residence-studio-mwa/>