Tea Houses / Swatt | Miers Architects

© Tim Griffith

Architect: Swatt Miers Architects
Location: Silicon Valley,
Project Team: Robert Swatt FAIA, Steven Stept AIA, Ivan Olds, Connie Wong (interiors), Jeanie Fan, Hiromi Ogawa
Structural Engineering: Yu Strandberg Engineering
Contractor: Neto Construction
Project Year: 2009
Photographs: Tim Griffith

© Tim Griffith

The idea for the tea houses originated years ago, when the owner and his young daughter explored the remote hills surrounding their Silicon Valley home, discovering an idyllic setting below a ridge, under a grove of large California Live Oak trees. At first, the family thought the setting would be perfect for a tree house. Years later, after the 6000 square foot main house was extensively remodeled, the vision was realized as three individual tea houses, places where one could simply retreat into nature.

© Tim Griffith

Each tea house is designed as a transparent steel and glass pavilion, hovering like a lantern over the natural landscape. Cast-in-place concrete core elements anchor the pavilions, supporting steel channel rim joists, which cantilever beyond the cores to support the floor and roof planes. With its minimal footprint, the design treads lightly on the land, minimizing grading and preserving the delicate root systems of the native oaks.

© Tim Griffith

The three tea houses vary in size, each with its own unique purpose. The 270 square foot ‘meditation’ tea house, nestled under the canopy of the largest oak tree, is a place for individual contemplation. The slightly larger ‘sleeping’ tea house, approximately 372 square feet, is a place designed for overnight stays. This structure is joined by a sky-lit bathroom core, which bridges to the largest tea house. At 492 square feet, the ‘visioning’ tea house is for intimate gatherings and creative thinking. The notion of ‘quiet simplicity’ is a consistent theme throughout – there are no phones, televisions or audio systems within these structures.

© Tim Griffith

The design emphasizes sustainability. Steel framed doors and awning windows provide access and high – low ventilation, while custom-modified aluminum framed sliding doors, with custom steel interlockers and fixed glass panels, mitered at the corners, dissolve the barrier between inside and outside. Natural cooling is enhanced by shading from strategically placed landscaping, including evergreen redwood trees and bamboo, and deciduous maple and gingko trees. Heating is provided by a radiant hydronic system below the flooring. Electricity is produced on-site by a photovoltaic array mounted on the roof of the main house.

model 01

The interiors are executed with a simple palette of contrasting materials – crisply detailed steel and glass, and more ‘organic’ unfinished concrete, board formed and wire brushed to expose the wood grain, and cedar boards, recycled from the remodeling of the main house.

model 02

As the sunlight and shadows move across the hillside the tea houses take on different forms – at sunrise, the structures disappear into the long shadows; the soft silhouette of the midday sun casts dramatic reflections off the glass; and by evening, the structures glow like lanterns in a garden. Viewed from afar or viewed from within, the tea houses appear at one with their sites, inextricably connected to the native California landscape.

Cite: "Tea Houses / Swatt | Miers Architects" 18 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=201014>