We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Bookshop And Coffee Bar / Plural + Totalstudio

  • Architects: Plural, Totalstudio
  • Location: Bratislava, Slovakia
  • Architects: Martin Jančok, AlešŠedivec
  • Graphicdesign: Marcel Benčík
  • Structural Engineering: Geostat
  • Client: Ladon, s.r.o.
  • Carpenter: Treeman
  • Area: 170.0 sqm
  • Photographs: Courtesy of Plural, Totalstudio

Courtesy of Plural, Totalstudio Courtesy of Plural, Totalstudio Courtesy of Plural, Totalstudio Courtesy of Plural, Totalstudio

From the architect. How can a smallbookshop compete within a network of firmly established booksellers? What can it offer to customers? How can itdrawattention? Ouraimwastocreate a flexible space that would not only sell books but would also be capable of facilitatingvariouscollateraleventssuch as projections, readings, minorconcerts, workshops, etc. Two focal points of thebookshop are placed at bothends of the longitudinal space. A checkoutisnexttotheentrance and a coffee bar isontheoppositesideonan original elevatedgallery.

Courtesy of Plural, Totalstudio
Courtesy of Plural, Totalstudio

Both levels are connected with cascades which serve as an auditorium during collateral events and allow customers to sit, read, relax or communicate through regular opening hours. Books are stored in long shelves along both sides of the bookshop. By this means a clear organization and a monumental effect is achieved. New titles and bestsellers are displayed at several mobile stands. The permanent part of the program - storage, deposit, office and lavatory – are placed under the gallery and accessible via a staircase at the edge of the coffee bar and cascades.

second level floor plan
second level floor plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Bookshop And Coffee Bar / Plural + Totalstudio" 19 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/200839/bookshop-and-coffee-bar-plural-totalstudio/>