ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. Razan text&context Architects
  6. 2008
  7. Villa For a friend / Razan Text & Context

Villa For a friend / Razan Text & Context

  • 01:00 - 23 April, 2009
Villa For a friend / Razan Text & Context
Villa For a friend / Razan Text & Context

Villa For a friend / Razan Text & Context Villa For a friend / Razan Text & Context Villa For a friend / Razan Text & Context Villa For a friend / Razan Text & Context +19

  • Architects

    text
  • Location

    Tehran, Iran
  • Architects

    Razan Text & Context
  • Principals

    Alireza Taghaboni & Parisa Alimohamadi
  • Area

    300.0 sqm
  • Project Year

    2008

From the architect. We had suggested a house to a friend: "we will make you a home; fitting the best friend". He didn't wait for something special; a normal villa, just safe and out of harm's way, as possible as it could. Municipality laws and the high slope of the site (as the first design's guidelines) lead us to a terraced sketch.

The site was extended to the south-east. A pure, unbelievable, sunlit view in front of us. There for we made it like two boxes; a box on the other one, Like two frames: to record different views of the same location and beyond all for catching pleasure sunlight the most.

They wanted to specialize the uncovered space on the first box to their celebrations and ceremonies, so we moved bed rooms to the downer box and put the kitchen and living room in the upper one; an answer to their request: relating the court yard with the public rooms.

The sloped covering on the final roof is also a technical solution for hard winters and the snow load.

And in relation to those scratched wooden covers that attached to the balconies edges: they have made for protecting house from wind, snow, and all who wants breaks into a house, for the security that friend mentioned, for L.Fontana, the painter we like, and to present an artificial view to the nature.

Main access is the stairway from the main entrance (in the lower level/the border between out and in) to the main entrance of the building (upper box / public room), and in the middle of its way there's a way to the personal area (upper box).

Kitchen is a suspending cube.

Cite: "Villa For a friend / Razan Text & Context" 23 Apr 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/20069/villa-for-a-friend-razan-textcontext-architects/>