House C:Z / SAMI-arquitectos

© FG + SG

Architect: SAMI-arquitectos – Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
Location: São Roque do Pico, Ilha do Pico, Açores,
Team: João do Vale Martins, Inês Martins, Daniel Mentech
Project Year: 2010
Photographs: FG + SG architectural photography

© FG + SG

This house aims to overlook the various views which can be seen from the highest point of the land. Starting from a set of separate volumes and following the adaptation of the traditional architecture to the terrain, the resulting area between the four volumes was designed as a living space, the walls of which are a continuation of the exterior façades and where only glass separates the exterior from the interior space of the home.

© FG + SG

Depending on the prevailing wind or the desired view, the house can open out on various landscapes and its connection and permeability with the exterior is total.

© FG + SG

The solid volume in darkened wood is transformed into four volumes when the large glass panes are opened, allowing the extension of the various platforms of the house.

axon

A system of pre-fabrication was used for this building which was conceived in order to achieve an A+ rating in terms of energy efficiency.

Cite: "House C:Z / SAMI-arquitectos" 18 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=200663>