ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Word of Mouth Architecture
  6. 2010
  7. Tantangan Villa / Word of Mouth Architecture

Tantangan Villa / Word of Mouth Architecture

  • 01:00 - 17 January, 2012
Tantangan Villa / Word of Mouth Architecture
Tantangan Villa / Word of Mouth Architecture, © MochSulthonn
© MochSulthonn

© MochSulthonn © MochSulthonn © MochSulthonn © MochSulthonn +16

  • Architects

  • Location

    Nyanyi Beach, Bali, Indonesia
  • Principal

     ValentinaAudrito
  • Interior Designer

    JosettePlismy
  • Design Team

    Robin Bimantoro, FikaHerdiani, DewiArianti
  • Civil Contractor

    Edi Suroso
  • Landscape Designer

    John Pettigrew
  • Mep Contractor

    Witala Jaya Abadi
  • Esd Consultant

    FrederikStimmel
  • Land area

    6500 m2
  • Area

    1417.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. Practice Profile

© MochSulthonn
© MochSulthonn

Word of Mouth (WOM) is a dynamic young architecture and interior design practice based in Bali, Indonesia.Led by Principal Architect Valentina Audrito, the practice has been involved in the design of residential and commercial projects ranging from private homes to multi-residential dwellings, retail spaces and hospitality environments.

© MochSulthonn
© MochSulthonn

WOM also runs an award winninggallery/bar/cafe/retail space in Seminyak where furniture, fashion and product designed by the practice is sold.The bold and playful designs of WOMare illustrated in this document and can be further seen on our website.

© MochSulthonn
© MochSulthonn

Villa Tantangan – Project Description

© MochSulthonn
© MochSulthonn

Villa Tantangan is located on Nyanyi Beach; a private and secluded beach on the west coast of Bali. It has been constructed on 6,500 square metres of land,which overlooks the Indian Ocean to the west and a natural river system to the north. The Villa also has views across to the local beach temple and views to the volcanoes in the distance, creating a special connection between the architecture and its place. As a result, the design followed the concept of creating a ‘Landscaped Architecture’ which became important in the physical connection of the natural and built environments.

© MochSulthonn
© MochSulthonn

The design utilises a layout whereby the buildings are formed aroundthe central courtyard, creating intimate internal spaces between the buildings, and more open spaces towards the perimeter. The buildings are situated on different levels of the land and are treated like giant planter boxes, each with a rooflandscaped by either natural vegetation or ponds. The end result is what was termed “Landscaped Architecture”,in which the boundaries between the naturaland the built become blurred, allowing the architecture not only to sit on the land, but actually to become part of it.

© MochSulthonn
© MochSulthonn

Because of the remote location of the project, it was important that the Villa could operate self -sufficiently. To achieve this, a number of green systems and design approaches were adopted.The splitting of building forms created natural ventilation through the site, as well as through each individual building; effectively cooling the spaces. As power had to be generated through a system of solar panels and batteries backed up by a generator, it was important that this passive cooling was maximized as much as possible in order to reduce the strain on the system.

© MochSulthonn
© MochSulthonn

As well as connecting the architecture to the land, the roof planter boxes served an additional purpose in creating a natural cooling effect on the spaces below. Rain water catchment systems were also developed as part of achieving self-sufficient operation of the Villa.

floor plan
floor plan

Another key design approach was the use ofnatural and locally sourced materials. This meant that not only were local suppliers and artisans supported by this initiative, but also the carbon footprint of the building could be reduced. In doing so the material palette becomes a true reflection of the building’s location, further blurring the line between the architecture and its landscape.

© MochSulthonn
© MochSulthonn
Cite: "Tantangan Villa / Word of Mouth Architecture" 17 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/200610/tantangan-villa-word-of-mouth-architecture/>