We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

H-House / TOFU architects

  • Architects: TOFU architects
  • Location: Hikone, Shiga Prefecture, Japan
  • Project Architect: Fumiya Ogawa+Tomonobu Higashino
  • Area: 178.76 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs:  Yohei Sasakura 

©  Yohei Sasakura  ©  Yohei Sasakura  ©  Yohei Sasakura  ©  Yohei Sasakura 

   

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

This building which has grand stairs is composed of duplex house and a cafe. The site is facing the shopping street leading to the Hikone castle from Hikone station in Shiga.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

The owner wanted a cafe space on the first floor, so the approach was needed to the third floor.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

Considering the daily uses, the grand stairs were surrounded gradually around the building.

We adjusted the level of the grand stair to the existing level of the arcade. As a result, creating a facade that was incorporated arcade looks interesting.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

The stairs are not only for vertical movement, it can be used as a continuous private outdoor space with different heights.

For example, it can be a children's playground, garden, drying place and so on.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

The owner manages a Chinese-style cafe on the first floor.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

We placed Toilets and Cooking space under the stairs,therefore seats area could place square and also tables can be laid efficiently.

The garden is located on the back of the store,so there could have a comfortable space through their eyes.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

The interior uses the wood which has good affinity with a concrete, giving the impression of comfort.

The second floor has the room of a parent households, and the third floor is the room of the child household.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

The interior of the house has given the warmth of wood using a plywood OSB.

©  Yohei Sasakura 
©  Yohei Sasakura 

We used the polished OSB plywood,so the plywood became smooth and the wood became abstraction like using wood chips.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"H-House / TOFU architects" 30 Dec 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/195182/h-house-tofu-architects/>