Ericus And Spiegel Buildings / Henning Larsen Architects

Courtesy of

Architects: Henning Larsen Architects
Location: Brooktorkai, HafenCity, Hamburg,
Client: Robert Vogel GmbH & Co. Kommanditgesellschaft og ABG Baubetreuungsgesellschaft mbH & Co. KG
Gross floor area: 50,000 sqm
Completion: 2011
Photographs: Cordelia Ewerth and Andreas Gehrke

Courtesy of Henning Larsen Architects

With its clearly readable figure each building has a reserved yet characteristic expression that provides a special significance in relation to creating identity for all the surrounding public spaces.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The Ericus building will be essential for the completion of the large park space. Spiegel will become the gateway to Hafencity seen from the main station and Brooktorkai.

1st floor plan

The two buildings are designed as large U-forms that embrace the urban space they are directed towards. The Spiegel building embraces an internal space with a more urban character because of its direction towards the city. The Ericus building embraces an open, green outdoor space as it directed towards the large open Lohsepark.

2nd floor plan

The two buildings form two plazas: an arrival plaza for pedestrians, cy-clists and drivers towards Brooktorkai and an open public plaza, which has a direct connection to the waterfront promenade.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ericus And Spiegel Buildings / Henning Larsen Architects" 28 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=195151>

0 comments

Share your thoughts