We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sió Pláza / A4 Studio

  • Architects: A4 Studio
  • Location: Siófok, Hungary
  • Client: Sió Invest Kft
  • Area: 18.5 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Tamás Bujnovszky

© Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky © Tamás Bujnovszky

From the architect. Already more than 200 years, Siófok is the Capital City of Lake Balaton, which is the largest lake in Middle-East Europe. We planned the “Sió Pláza” Shopping Centre into the middle of the renewable main square of the centre of the renewable downtown.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

The modern XXI. Century building is situated between the two historical symbols of the city, the Water Tower, was built in 1912, and the Pub, was built in 1895.

1st floor plan
1st floor plan

Our aim was to plan a building that communicates with its environment, the historical city centre, continuously. We developed a transparent glass facade towards the main square of the city, with a cobweb-like metal screen.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky

The shops were strung on 3 levels onto the inner shopping arcade of the shopping centre. The food and drugstore received place on the minus first floor, the restaurant, branch and other services on the ground floor and the first floor. The entertainment (cinema, bowling, restaurants) is situated in the supreme floor.

2nd floor plan
2nd floor plan

The building of the old Pub is integrated into the new building by the inner shopping arcade. The new functions are a bookshop and a cafe, with own garden.

The remaining facades are planted with green plants.

© Tamás Bujnovszky
© Tamás Bujnovszky
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sió Pláza / A4 Studio" 23 Dec 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/192910/sio-plaza-a4-studio/>