EggO House / A 69 Architects

Architects: A 69 Architects
Location: ,
Client: Mr. And Mrs. Tomáš und Johana Růžička
Consultant: ing.arch. Tomáš Amtmann
Constructed Area: 215 sqm
Project Year: 2006
Photographs: A 69

The purpose of the project was the construction of a self-contained dwelling unit in the garden of the recently reconstructed house. It was necessary to deal with the dominance of the opposite panel house facade, avoid confrontation with the architecture of the original house and find out a solution that would not parasite on the garden area. The already existing fragments of the reconstruction of the original house became the starting point of the project: the set-in concrete slab with an out-placed exterior staircase, the wall by the entrance gateway and the parking lanes limited by the gabions. The existing walls made up from cement bricks in the direction of the planes X and Y were completed in the project with the horizontal slab in the plane Z. This slab became the main space organizational element and carrier of the fundamental motive; hole in the form of an ovoid. The slab is a horizontal boundary-line and all the vertical relations are related to it. Its subtlety defines the new building against the compact façade rendering architecture of the existing house. It covers and unifies a number of functions; garages and storeroom of bicycles, access terrace with a storm lobby, main dwelling space, living terrace and the fencing. The ovoid in this slab defines a focus around which the new house unwinds. It defines ego of the house, the fundamental of which is not the architectural, but the natural space of the original garden with preserved full-grown trees. All the energy has been concentrated to this focus to create a psychological barrier against the dominance of the opposite prefabricated façade. The space and the light are escaping from the micro world of the garden through the distances and loopholes between the loosely composed slabs.

The house itself is, on the contrary strictly limited by the functional blocks. From the large entrance hall you will enter the autonomic study and the private zone. The private zone is strictly divided into intimate and social parts. Intimate spaces are oriented on the eastern facade with an own terrace, the social rooms into the atrium of the garden. The kitchen cabin in the form of a block is connected directly to the social spaces. The dining and living halls have character of a glassed pavilion – winter garden. The fragile space of it is enforced with a screen of the horizontal wall with a symbol of home – fireplace. It is connected directly to the covered living terrace.

As a compensation of the built-up area of the house originated a roof garden connected vertically to the apartment in the upper storey of the original reconstructed house.

Cite: "EggO House / A 69 Architects" 08 Apr 2009. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=19045>
  • Raptir

    I adore this! The yard is so cosy!

  • Jeison

    Great idea for this kind of location. I´d buy it!

  • Richie

    I like the fact that it’s a house designed around (and enclosing) a garden, instead of the garden being whatever space is left over on the site.

  • http://www.talkitect.com Lucas Gray

    Very nice…it kind of inverts the typical suburban house.

  • Rokas

    Sorry abouth such an opinion,but to me its more like urban house(thought a good example).So,as Jeison said-Great!

  • aufi

    a very cozy place to live indeed

  • randhir

    Lovely!

  • katanaman

    that, is cool!

  • 2MACoff

    представляю себя внутри и чувствую себя просто прекрасно…

  • meukya

    kok ga ada ide dasarnya sih? itu tauu..yang pentinggg….. jadi kita tau proses nya! gitu dehh,..
    but,it’s definitely an ‘out of the box’ design

  • Adel

    what a conceptual house,love it!

  • Jarrett

    This is the house used in Kanye Wests Runaway movie.

  • Doug

    Incredible home. Wonderful solution. Gobbeldy gook description. Is there a rule that all architectural writing be tedious and overwrought? There are so many beautiful aspects of this home, it would be refreshing to read about the steps the architects took to arrive at that solution — only in more common terms.

    There’s no shame in simply stating “we thought it would be great to have a house surrounding the garden… a house with a big hole in the middle.” Sadly, the text is so laborious it misses the mark on communicating anything to do with the structure. It’s assembled for the sake of the writer, not the reader.

  • Tindo

    I think Kanye West filmed a music video here –
    http://www.youtube.com/watch?v=Jg5wkZ-dJXA