Matilde / Ailtireacht

© Paul Tierney

Architect: Ailtireacht
Location: ,
Building Contractor: CRC Developments
Structural Engineer: Casey O Rourke Associates (CORA)
Project Architects: Andrew Brady, Allister Coyne
Project Year: 2006
Project Area: 90 sqm
Photographs: Paul Tierney, Paul Quinn, Kevin Kelly

© Paul Tierney

Client Brief:

This end of terrace Victorian two-storey over basement house in south Dublin required modernization and additional space for the needs of the clients growing family. The brief was to provide additional multifunctional living space and bedroom accommodation not provided for within the original house. The existing two-storey return was at a scale not befitting such a large house with cramped internal dimensions making the spaces unusable.

© Paul Tierney

Concept/ Solution:

The design creates a rear return more suitable in scale and playful in nature with an orthogonal emphasis reflecting that of the original terrace. The reflectivity and solidity of the zinc contrasts the flat darkness of the voids and window openings, in the creation of a sculptural form, which sits in deference against the main wall of the house.

© Paul Quinn

A new canopy over the existing side passage encloses the dining area in a transition space between the interior and exterior, which along with a new staircase from the main floor creates a dialogue between the lower ground floor garden and the piano nobile, so often ignored in the conversion of this type of dwelling.

Text provided by Ailtireacht.

Cite: "Matilde / Ailtireacht" 01 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=187641>
  • Stan Majcherkiewicz

    Nice stuff but I hope you hired window cleaners full time too… ;))

  • Archreviewer

    Where are the pictures of the old house?! I’ve got a sneaky suspicion that all these extensions block a ton of light from the old building. Do row houses function when they are this long? The detailing on the extension looks extremely well considered though so I will give the architect the benefit of the doubt that the rest of the project is equally well considered.

  • cvb

    this extension only blocks direct sunlight to the stairwell of the existing building (please see plans).
    During some times of the day it may block temporarily the windows but doesn’t seem that much troubling.
    cheers.

  • Pierre

    Personally, after investing so much money in this project, I would have preferred finding a way to have the kitchen and the dining area on the same level.

    Besides that, this seems like an awesome renovation!

    • james

      really? you mean you personally invested in this project? kudos

      • Stan Majcherkiewicz

        don’t pick on his English james… ;-)

    • Stan Majcherkiewicz

      I think it’s a matter of prefference kitchen-dining relationship…