Villa Feste / BBVH Architecten

Courtesy of BBVH Architecten

Architects: BBVH Architecten
Location: ,
Project Year: 2008
Project Area: 235 sqm
Photographs: Courtesy of BBVH Architecten

This modern villa, designed by BBVH Architecten, is located in the Biesland area, a new suburb of Den Haag. The area is characterized by traditional brick architecture but the urban plan prescribed a few private housing developments at specific points in the area. This private house is located at the entrance road in the north east side.

Floor Plan

The organization of the house and its position on the plot is aimed at the sun. The entrance, garage, bathrooms and storage rooms are all located at the north east side. The living room, dining room, bedrooms and the terraces are all located at the south side. A spacious garden on the sunny side is created by moving the house as much as possible to the north side of the plot. The living room has a glass façade with large sliding doors.

Courtesy of BBVH Architecten

On the ground floor, the north corner has been saved in order to create a covered entrance and parking space. Also located on the ground floor are the living room, dining room and kitchen. The first floor has 4 bedrooms, 2 bathrooms, storage space and a terrace. The top floor has a studio and a large terrace overlooking the surroundings. A spiral staircase in a spacious vide connects the different floors.

Courtesy of BBVH Architecten

The house has a dynamic volume by its terraces and cantilevering parts with a different character on all sides. The plinth and top floor are finished with white plaster. The volume of the first floor is cladded with a silver blue slate stone. The ceiling underneath the cantilevering first floor and some parts between the windows is finished with oiled western red cedar.

Floor Plan

Text provided by BBVH Architecten

Cite: "Villa Feste / BBVH Architecten" 25 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=186425>