SN House / Studio GT

© Denilson Machado

Architects: Studio GT
Location: ,
Team: Guilherme Torres, Celso Oshiro, Jean Oliveira, Rafael Miliari, Raphael Lima, Vanessa Bercini
Year: 2010
Area: 843 sqm
Photographs: Denilson Machado

© Denilson Machado

Perfect for the leisure time of a large family, this house in Londrina, Brazil seems like its floating in the air. That is due to the volumetry and the large spans without pillars designed by the architect Guilherme Torres.

© Denilson Machado

From the unevenness of nearly 3 meters of the ground, it came the idea of a residence with a cantilever main floor to reserve more space for the leisure area on the lower level. “I’ve docked the house on the slope” says the architect Guilherme Torres, “By doing that, I’ve released the space underneath it to the garden, the pool and the living rooms”. The irregularrelief was won by a monumental block of prestressed concrete containing cables of high strength steel driven and trapped inside the slab itself. This feature allowed the span of 17.5 meters long besides the 4.5 meters cantilever volume beyond the wall that mark boundaries of the leisure area.

© Denilson Machado

Suspended and without pillars, the construction brings straight, pure and simple forms. Contrasting with the white masonry, stone and wood coatings have the power to warm the look without breaking the contemporary twist of the proposal. “By being natural, they carry an amount of rusticity and promote comfort”, says the author. The independent functioning between the two storeys was another right solution. On a daily basis, the life of the family is concentrated on the upper floor, where it is distributed the bedrooms, the kitchen, a living and dining room, all accessed by the side ramp and garage on the upper hall. But on weekends, they enjoy to receive the large family in meetings on the spacious and comfortable leisure area with pool, garden, barbecue gourmet and two generous lounges.

Elevation

The project considered the use of local labor and simple materials, used in large volumes. Decorative stone, exposed concrete and white masonry are the elements that define the whole volumetry.

Ground Floor Plan

The project uses rainwater capture for reuse and solar heating system for faucets, showers and pool. All the residence was designed considering the solar axis and natural profile of the terrain. To maintain the privacy while not giving up the view, the entire block of bedrooms has received a closure of wood louvers, and due to this feature the house can remain open windows and have permanent cross ventilation.

Cite: "SN House / Studio GT" 29 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=186291>
  • camilo

    any similarity with marcio kogan is just coincidence????

  • gui_wd

    are there in Brazil only stone, wood, concrete and white paint? just one style?

    • Ruan Gaspari

      Not.

  • André Moraes

    I think that Marcio Kogan is a very nice reference

  • camilo

    marcio kogan is an amazing reference. his work is spectacular! somehow this project seems like a very true identical replica of mk’s style.

  • Alma Coindreau

    Marcio Kogan 100%, but beautifully mimicked

  • Rodrigo Lastra

    Y YOU NOT COPY MARCIO KOGAN?, very poor copy of a great architect

  • WHAT!

    I thought it’s Marcio Kogan’s work… r u serious

  • Andrei

    Forget Kogan.
    Google “casa jordi cantarell”, a 1996 project by spanish architects. Looks very similar. :)

  • fguto

    Somebody is showing off his Chevy…

    A swing that close to the road is a major safety issue (or intelligence issue, i don’t know…).

    Marcio Kogan is a great reference and the house is, as said, beautifully mimicked.

    But the architect could at least make the color scheme of the plans a bit less MK…

  • bc

    I don’t care so much about he mimicking MK work (lots of architects do, and in this case it turned out beautiful), but it’s almost disturbing to see the similarities in ALL of his works in progress. Just check in his website.