P10 Mixed Use Building / Studio Up

© Robert Leš

Architects: Studio Up / Lea Pelivan + Toma Plejic
Location: Split,
Project Team: Lea Pelivan, Toma Plejic, Sasa Relic, Marina Zajec, Mojca Smode, Antun Sevsek, Marko Rukavina, Ida Krizaj
Client: Oramont d.o.o., Split
Project Year: 2009
Project Area: 21,600 sqm
Photographs: Robert Leš

The P10 mixed-use building houses offices, commercial showrooms, apartments, a public garage and a small archaeological museum devoted to Diocletian Aqueduct that runs through the site. This area was part of an ambitious and romantic postwar study by Berislav Kalodjera that proposed a connective sequence of open public spaces from south to the north of the Split peninsula. The site has since then been regarded as a void operating as a narthex to the sport campus on the north.

© Robert Leš

In our entry to the 2005 open competition we proposed a new typology for the site that follows the precise pulsating rhythm of slabs and towers within Split’s ‘ring.’ The project combines four towers (apartments and offices) that rise up from a retail spiral slab that echoes the romantic idea of the sequence of public spaces by incorporating an internal public route and introducing a series of Mediterranean gardens. The accidental passenger becomes the part of the system.

Floor Plan

The base volume of lower spiral (ground floor and the first floor) is occupied by public spaces, gardens, commercial spaces and offices. The roof is covered by concrete mosaic tiles only visible from the apartments, which is simulating a garden – illusion with fake dark shadow – as urban lichen.

Public Space Axonometric

Flexible unit plan scheme: except the structural core and façade, everything was free. As all the apartment and office space were sold out immediately after the architect won the competition, the execution design was developed with the residents’ participation. The result is 92 different apartments, all customized, with surround home cinema systems, smart home system, kitchens, bathroom equipments…

 

© Robert Leš

The project has some reference points in neighboring modernist buildings on the ring, as a kind of homage to the local master architects. The materials are chosen referred to the architect Ivo Radic who used fibre cement sheets, Mediterranean high tech double facade form the local factory (Salonit). The color scheme is referring to Stanko Fabris who designed the polychromic towers with raster facade, and the public passage on the ground floor is a homage for Frano Gotovac’s huge building called Chinese wall.

© Robert Leš

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "P10 Mixed Use Building / Studio Up" 24 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=185325>

0 comments

Share your thoughts