The Rock / Erick van Egeraat

© Christian Richters

Architects: Erick van Egeraat
Location: Amsterdam,
Client: Mahler 4 VOF
Project Manager: Mahler 4 VOF
Structural Engineer: Van Rossum, Amsterdam, A. van der Sluis, Arup London
Mechanical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam, Lio Kooiman
Electrical Services Engineer: Techniplan, Rotterdam
Project Year: 2009
Project Area: 33,500 sqm
Photographs: Christian Richters

The office tower, also known as The Rock, is part of an expressive high- rise urban development south of Amsterdam, named Zuidas. Located in the proximity of the city centre and with direct access to the urban network of public transport and highways, the project incorporates the potential of this unique location.

Site Plan

The ambitious programming of a vibrant, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designed by nine international architects, all contribute to an exceptional development of metropolitan scale. The urban concept for this location as developed by De Architekten Cie. is based on a vertical layering structure with the anatomical analogy of legs, torso and head.

© Christian Richters

The Erick van Egeraat office tower challenges this masterplan further and proposes to create an explicit tactile and emotional experience out of the stacked block structure. Both an innovative composition of shifted volumes and a transformation from a light to heavy materialisation, it creates an expressive landmark which appears different from every angle. Each of the three sections of the building reveals its own character and material expression and offers space suited to potentially different tenant requirements.

© Christian Richters

The lower part is transparent to allow light deep into the building and stimulate interaction with the direct surroundings. The upper part is characterized by natural stone layers composed in a façade pattern which creates a variety of openings and panoramic views. Both parts are connected by a combination of transparent and printed glass elements and aluminium panels, forming a subtle transition between the two.

Section

Text provided by Erick van Egeraat

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Rock / Erick van Egeraat" 16 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=183612>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    My brother recommended I would possibly like this web site. He was once totally right. This post actually made my day. You cann’t consider just how a lot time I had spent for this info! Thanks!

Share your thoughts