40 sqm Refurbishment / SFARO

© Boaz Lavi & Jonathan Blum

Architects: SFARO Architects / Nir Rothem & Bosmat Sfadia Wolf
Location: Tel-Aviv,
Project Year: 2011
Project Area: 40 sqm
Photographs: Boaz Lavi & Jonathan Blum

Following Tel-Aviv’s soaring housing prices over the last 3 years, many people were forced to renovate their existing apartments instead of selling and buying bigger ones. This owner decided to transform her studio apartment into a 1 bedroom, including storage units, a large separate kitchen and a full size queen bedroom.

Plan

As a design solution, we chose to condense all the programmatic functions and storage units into a cube which was centered in the middle of the space, thus dividing the apartments into 4 zones, while maintaining a 360 degree circulation around it, which makes the space seem endless and bigger than it actually is.

© Boaz Lavi & Jonathan Blum

By adding sliding doors that disappear into the cube, the space can be altered according to the time of day and the various needs of the owner, contributing further more to the sense of a multi-functional and multi-layered space.

© Boaz Lavi & Jonathan Blum

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "40 sqm Refurbishment / SFARO" 13 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=183169>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I really appreciate the experiment here. I would challenge the notion however that having 360 degree circulation makes the space seem endless. I think the result may be closer to the opposite. Giving up some of the circulation to the spaces would make the spaces feel (and actually be) larger.

    • Thumb up Thumb down +2

      Very smartly done floor-plan. Kitchen is not considered circulation, the only real ‘corridor’ is at the entrance. Must agree that I also miss a dining table?

  2. Thumb up Thumb down 0

    There were two options for a dining table, both ruled out by the client. The first one was a foldable wall-built table (to the right of the television), while the second one was to place a small 80X80 table in the living area.

  3. Thumb up Thumb down 0

    So the client eats in de couch, or doesn’t eat at home. Sometimes they are so weird. Nice interior

  4. Thumb up Thumb down 0

    Nice job. I would personally prefer a lot darker floor. Maybe to someone organization is kinda irrational but I think client knew what he wants.

  5. Thumb up Thumb down 0

    very interesting. i would’ve tried to make the box another material so it stands out even more as an “object” in the space, and make the concept read even stronger. but overall very beautifully thought thru and executed!

  6. Thumb up Thumb down 0

    Small, clever and decent considering the limiteations of budget and space. Still, there is more thought put into this little project than into Daniel Libeskind’s whole pretentious oeuvre.

Share your thoughts