We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Family House in Klokočná / Studio pha

© Filip Šlapal © Filip Šlapal © Filip Šlapal © Filip Šlapal

From the architect. An important decision for the concept of the house is to divide the structure into two parts (the main building and the “barn”, which are loosely associated with each other), connected by an entirely glassed-in neck and, together with the supporting wall, create an inner courtyard. The supporting wall logically came about as the result of leveling the terrain to match the entrance level and is interspersed with a staircase leading to the upper part of the garden. Part of the courtyard is grassed, part of it consists of a wooden terrace and part of the paved walkways line the perimeter walls.

Site Plan
Site Plan

The inspiration for the basic shape of the new building is more of an economic type of historic building (the barn), which offers some proportion in the transition to contemporary, different requirements (such as the ones for larger windows and a larger number of rooms with demands for good daylight and making direct access to the site possible).

© Filip Šlapal
© Filip Šlapal

It involves sustaining a simple, traditional design with proportions and a certain natural beauty that has been validated by centuries of repeated, evolutionary refinement.

Section
Section

In addition to its basic shape, the inspiration has been transformed into windows, shutters and doors designed from the ground floor up to the eaves, which interrupt a continuous wall surface with no visible lintel and thus quiets (simplifies) the façade.

© Filip Šlapal
© Filip Šlapal


Cite:"Family House in Klokočná / Studio pha" 09 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/182387/family-house-in-klokocna-studio-pha/>