the world's most visited architecture website

Montrose Duplex / Warren Techentin Architecture

© Nicholas Alan Cope © Nicholas Alan Cope © Nicholas Alan Cope © Nicholas Alan Cope

From the architect. Beginning as a garage that housed the client’s electric vehicle and its charger, the project grew to encompass the addition of a new 484 square foot loft unit above it to adequately encompass programmatic needs and zoning potentials. The clients asked for a building that would embrace concepts of green design. Numerous strategies were integrated toward this end, including solar panels, non-toxic materials, shaded wall and roof surfaces, renewable materials, the elimination of gas as an energy source, the development of stack effects, and increased insulation. The structure is compact – squeezed into the remaining space of the lot – and the form of it is manipulated by the site forces imposed on the space – such as a large tree and tight parking back-ups – which required the structure to twist, fold, and stretch as it rises to maximize solar efficiency.

Text provided by WTARCH.

© Nicholas Alan Cope
© Nicholas Alan Cope
Cite:"Montrose Duplex / Warren Techentin Architecture" 11 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <>