Residential Complex Le Lorrain / MDW Architecture

Courtesy of

Architects: MDW Architecture
Location: Brussels,
Client: Commune de Molenbeek-St-Jean (public)
Project Team: Waterman TCA (Structural Engineer), MK Engineering (M&E Engineer)
Project Year: 2011
Project Area: 835 sqm
Photographs: Courtesy of MDW Architecture

This project is the renovation of the former Brumétal dealer of old iron into a social housing complex composed of a 4-flat building connected by a large common open space to 3 maisonettes at the rear of the site.

 

Courtesy of MDW Architecture

Urban Scale

This residential beacon project for the district contract « Maritime » consists in clearing and opening up the interior of the plot that was entirely built and making this portion of the street “breathe” thanks to a wide opening. It aims at giving the neighborhood a new spring through a both strong and suitable contemporary architectural and urban intervention that benefits the community, while keeping a trace of the industrial past of the neighborhood.

Sketches

Architectural Design

The general design reflects a contemporary approach based on the genius loci and on the requirements from the program. It includes different typologies of accommodations: simplex, duplex and triplex from 2 to 4 bedrooms and organised in one apartment building and 3 terrace houses at the rear of the site.

Floor Plans

Because the site was tightly enclosed by high party walls, it was decided to clear the interior of the plot and raise the maisonettes to maximise the amount of light captured and take advantage of the best sunlight. These decisions also allowed for a garage at street level and avoided a total depollution of the site.

Section

On the street front, the apartments have been raised and pushed back to create a first visual sequence between the road and the complex. By lowering the eastern party wall, the oppressing feeling of the interior of the plot is reduced and more light penetrates into the interior of the plot.

Courtesy of MDW Architecture

A large circulation area is carved within the site and creates a wide meeting and playing area for residents. Each house also features a private garden and a recessed entrance to put some distance between the front door and the public space.

Courtesy of MDW Architecture

Text provided by MDW Architecture

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Residential Complex Le Lorrain / MDW Architecture" 03 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=181207>

2 comments

Share your thoughts