House in Costa d’en Blanes / SCT Estudio de Arquitectura

© José Hevia

Architects: SCT Estudio de Arquitectura
Location: Costa d’en Blanes, ,
Project Year: 2009
Photographs: José Hevia

On a long, narrow plot of land with a more or less pronounced slope, we were commissioned by the owners to demolish the house they lived in and build a new one.

© José Hevia

The first decision consists of inverting the situation level of the day and night areas, positioning the night zone on the ground floor and the day zone on the upper floor, where the views are better and there is more privacy with regard to the adjoining plots and allowing for use of the pool and solarium on the level where the daytime activity is generated.

Floor Plan

Our aim was to make the volumetry of the building simple, clear and emphatic. In this regard, the side façades and the section have been treated like a ribbon that fold, forming the lateral panels and slabs that contain the programme on each floor. The ribbon that folds and shapes the slabs and walls is in a heavy material – concrete – and the lateral enclosures are made of a light, fragile material, i.e. glass. Only a patio open to one side cuts through the ribbon.
Conceptually, the floors have been modulated with a 1×1 m. section, and this modulation is reflected in the composition of the façades, patterns of concrete slabs, carpentry and distribution designs.

Elevations

The succession of visuals from the solarium, patio terrace, steps, lounge, covered terrace, open terrace, towards the views, endows the house with a high level of spatial quality.

Text provided by SCT Estudio de Arquitectura

Cite: "House in Costa d’en Blanes / SCT Estudio de Arquitectura" 03 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=180838>