House Folded / Alphaville Architects

Courtesy of

Architect: Alphaville Architects
Use: Residence
Location: , Japan
Site area:  75.93 sqm
Building area:  40.00 sqm
Total floor area: 102.03 sqm
Bilding scale:  3 stories
Structure system:  Reinforced concrete construction
Photographs: Courtesy of Alphaville Architects

  

Courtesy of Alphaville Architects

This is a 100m2 residence for a couple and their cats located in Osaka, Japan. The typical method for designing a house would assign rectangular rooms with specific functions and lay out them. Such a design produces a series of rooms of similar size and causes monotonous spatial experiences. Our approach was to avoid the conventional design practice and to create a structurally rational but spatially heterogeneous house.

Courtesy of Alphaville Architects

On the assumption that there is a human being within the optimal spatial coordinates resulted from the site and living requirements, we used Voronoi line segments that divide equally the shortest distance to create spaces.The actual trial and error involved the full use of 3D-CAD. First, the building’s shape was squashed in a parallelogram in order to keep an adequate distance from the site’s borders. Second, the center wall was folded to divide the space into two, diagonal to the site on the first floor and parallel to the site on the third floor. Next, the floors were skipped, and. The final step was to slope the roof. In this way, various spaces came to be created so that continuous changes can be experienced as one moves along or through the bent wall. (the way of folding diagram)

Courtesy of Alphaville Architects

The slits on east elevation that run from first to third floor introduces direct light into the space reflecting the folded wall beautifully through the highly rational structure with minimum wall girders. At the same time, the slit on west elevation bring indirect light through the openings from behind the folded wall. Therefore while the space along the folded wall is an interior space filled with direct light, it also has an outdoor- space-like feeling facing folded walls with shining openings reflected by indirect light. (light distribution diagram)

Diagrams

We imagined a life in a building situated in a medium-density city where multiple buildings are connected via exterior in a loose relationship among man, building and nature, unlike in a city where each building is confined to each specific site. In that sense, although what we proposed here is a single family house, this design model is also applicable to larger buildings such as collective housings, offices, or multi-use complexes in a rational and versatile way.

Cite: "House Folded / Alphaville Architects" 03 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=180254>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This is really interesting, You are an overly professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks

  2. Thumb up Thumb down 0

    I am not sure not-straight walls are really liveble. As humans, we need perpendicular references, if not we could easily lose balance.

Share your thoughts