We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa Atami / Marcos Bertoldi Arquitetos

  • Architects: Marcos Bertoldi Arquitetos
  • Location: Pontal do Paraná - Paraná, Brazil
  • Architect: Marcos Bertoldi Arquitetos
  • Project Team: Marcos Bertoldi, Fernando Fisbein
  • Area: 460.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Alessandra Okazaki

© Alessandra Okazaki © Alessandra Okazaki © Alessandra Okazaki © Alessandra Okazaki

From the architect. A beach house, facing the sea, planned for a family of four, where the architectural features were organized to be tied to a modulated structure of reinforced concrete. The order of the vacant and full spaces inside this structure is what provides volume to the project.

elevations
elevations

On a flat piece of land, facing the sea, a structure of modulated concrete was installed to be filled up from the interaction of the architectural program with the spirit of the place. Constructed masses, coated with local red sandstones, were inserted in the structure, taking into consideration the architecture of the immediate surroundings and the huge area of the Atlantic wilderness. 

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Thus, the combination of the constructed areas with the vacant ones provides volume to the house. The program was spread in three floors, where most of the rooms – dining room, kitchen, bedrooms, bathrooms and laundry – were linearly planned, occupying half of the structure, so that the main social space occupied by the family – the living room – was highlighted and integrated with the non-built part of the architecture. 

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Internally, the open spaces lead our eyes to the main landscape spots that are framed by their own original concrete structure. It is at this moment that the landscape fills up the vacant sites and turns into architecture. This permanent transition between presence and absence is present all over the project. 

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

The vegetation is arranged in blocks in the land and there is a vertical garden that relates directly with the structure. In order to create multi-use shade areas near the outer deck, pool and garage, tension awnings were diagonally installed in the reinforced concrete. Poetically, these elements materialize the presence of the wind and reinforce the necessity of a nice relation between nature and architecture.

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Text provided by Marcos Bertoldi Arquitetos.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa Atami / Marcos Bertoldi Arquitetos" 01 Nov 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/179899/casa-atami-marcos-bertoldi-arquitetos/>