Place au Changement Public Plaza / Collectif Etc

©

Architects: Collectif ETC
Location: Saint-Étienne, France
Client: Établissement Public d’Aménagement de Saint-Étienne
Project Year: 2011
Project Area: 670 sqm
Photographs: Collectif ETC

After winning a competition commissioned by the Public Urban Planning Agency of (France), the Collectif Etc designed a public square of 670 sqm and built it with the inhabitants in a participative process in July 2011.

At the intersection of two streets, the site was formerly a wasteland. Answering the on-going urban changes in the neighborhood, the project simulates a first step of the process in which a building is designed and built. The idea is to represent the plan of imaginary housings on the ground and their section on the wall. Now people can imagine living in the future buildings and get an idea of the impact of the real one that should be built in a couple of years.

Diagram

For a whole month, three types of workshops have been set up and were fully open to anyone, every day from 9 am to 8 pm:

  • A carpentry workshop to build all the urban furniture;
  • A graphic design workshop to give life to the imaginary housings and to the surroundings;
  • A landscape and gardening workshop to establish the green space and shared garden in the middle of the site.
© Collectif ETC

The construction site was open to the public and people could exchange and learn from each other. The Collectif Etc provided everyone with tools, safety gears and advice. Local associations, artists and musicians were invited to organize various activities such as wall paintings, concerts, circus workshops, open air movies, sports tournaments, tango lessons, special meals, debates, etc. An online blog was set up to showcased the everyday life on the construction site: http://www.placeauchangement.fr.

© Collectif ETC

The works are now over. A water tank is available and local people had the initiative to keep taking care of the garden themselves and organize regular events. The furniture is not damaged, the place is well maintained and the inhabitants decided to name it “Place of the Giant” after the large painting made by artists Ella&Pitr. It is now an important element in the neighborhood, a place that neighbors identify to.

© Collectif ETC

Text provided by Collectif Etc

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Place au Changement Public Plaza / Collectif Etc" 31 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=179874>
  • Rob

    This is absolutely the daftest thing I’ve ever seen

    • John

      ingenius

  • tagamd

    wow! amazing! bravo!

  • Pingback: Saint-Étienne Residents Transform Wasteland Into Public Square and Garden | Inhabitat - Green Design Will Save the World

  • http://www.semrush.com/ca/info/strong-it.nl school district of philadelphia charter schools

    Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not
    writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!

  • http://www.UbVa2iGM13.info Kzymooyr

    853397 840900I likewise believe thus, perfectly pent post! . 642082

  • http://www.southernmaintenancesolutions.com/ click here

    335539 527809extremely great post, i certainly truly like this outstanding web site, continue it 624543

  • http://www.sfgate.com/sports/article/S-F-City-Championship-Gandranata-Haag-advance-2457114.php Lee Harbert

    488357 932280You produced some decent factors there. I looked on the internet for the dilemma and identified most individuals will go along with along with your internet site. 212885

  • Dju

    So sad the place is left without maintenance. Everything now looks pretty much destroyed …