House Hoefman / Lautenbag Architectuur

© Diana Lautenbag

Architects: Lautenbag Architectuur
Location: Heerenveen,
Engineer: Bureau 44
Construction Company: Bouwbedrijf Siebenga
Project Year: 2010
Project Area: 580 sqm
Photographs: Diana Lautenbag

The parcel is 18 meter wide and 32 meter deep and is situated with the garden on the south side. The strict regulations of this development site define for a large part the shape of the building. However, there is enough room to give the house an individual character and to create a high quality home.

© Diana Lautenbag

It’s the organization and technical detailing that makes the house special. The orientation of the site asks for a living space as large as possible adjacent to the garden, to create maximum contact between the living room and the garden. Therefore the total rear facade of the house is glass. The terrace and sunscreen adjoining the house makes the border between inside and outside as small as possible. The glass facade also creates maximum daylight into the living room.

Elevation

In winter this leads to a lower energy consumption. Less artificial light and less heating will be necessary. The porch is detailed in a way that sunlight in winter goes underneath and in summer the sun stays out. By using the whole width of the site for the house, maximum depth is left for the garden, and it’s shielded from the street. The house is 30 cm lifted from the site. At the street side, the house is more outstanding and at the back of the house, the terrace looks floating.

© Diana Lautenbag

Text provided by

Cite: "House Hoefman / Lautenbag Architectuur" 02 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=179763>

0 comments

Share your thoughts