Z5 / Christophe Gulizzi Architecte

© Luc Boegly

Architect: Christophe Gulizzi Architecte
Location: ,
Commissioned by: SCI 5ZS_Zinedine Zidane
Cost: 7,000,000.00 € (excl. VAT)
Photographs: Philippe Ruault, Luc Boegly, Christian Michel, Lisa Ricciotti

© Philippe Ruault

The programme specifically concerns 5-A-Side Football, played on 7 pitches (4 outdoor and 3 indoor)
It is managed from a building covering 3000.00 m2 net floor space comprising:
Ground floor: reception, Adidas boutique, restaurant area and a social area,
Basement: changing rooms,
1st floor: 1,000 m2 for fitness suites and seawater spa with 2 pools, Turkish bath and sauna.
2nd floor: management suite and sports doctor.

section

Location:
The site is an asparagus field between the Luynes Prison and the American Cemetery on the edge of the industrial estates of Milles, near Aix en Provence. We are in an area with protected status (Château de Lenfant XVIII s) subject to recommendations by the ABF (Architectes des Bâtiments de France) with mandatory conditions on alignment and size. The plot of land marks the urban boundary of the town.

© Philippe Ruault

Symbolic Value, Representation, Sense And Meaning Of Project:
To enter into the Z5 universe is to embrace a dream. It’s about rubbing shoulders with one’s idol. It is a symbolic project. It is about the unconscious, based on strong emotional values and expressions of identity. A showcase initiative with a collective sense and meaning. We are entering into iconology, into an emotional state. A metaphysical question. Is ZZ an architectural model?

© Philippe Ruault

Project Organisation On The Plot:
The project carries a dual responsibility. That of rooting itself in the local area and an architectural style which embodies the aura of ZZ. You do not enter into the Z5 universe like you would that of Mickey Mouse. The project takes root following a very specific staging. Its approach, its discovery is an initiation exercise, a precondition to sharing emotions. Starkly blatant, this spatial process makes no concessions to aesthetics and from the axis of the access road, enables one to gradually discover the main building. In black concrete, it is the centre of gravity; it occupies the plot as a number 10 occupies the pitch. Each child who comes here must have eyes that light up and fall asleep at night with the feeling of having met his/her idol.

Text provided by Christopher Gulizzi Architecte.

© Luc Boegly

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Z5 / Christophe Gulizzi Architecte" 21 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=176840>