Villa Deys / Paul de Ruiter

Architect: Paul de Ruiter
Location: Rhenen, Netherlands
Project Architect:
Project Team: Michael Noordam, Sander van Veen, Dieter Blok, Lei Coppus, Hannes Ochmann, Mathilde Joosse, Willeke Smit, Monique Verhoef, Björn Peters
Advice Installations: Halmos bv / Milieukundig onderzoek- en ontwerpbureau BOOM
Lighting device: Van Dijk en Partners
Landscape Ecology: Buro Zijaanzicht
Landscape Design: Sytze Hager
Constructed Area: 344 sqm
Project Year: 2001
Construction year: 2002
Photographs: René de Wit, Rien van Rijthoven

The senior couple Mr and Mrs Deys bought the first of the four building plots in the Schoutenboomgaardweg in Rhenen. This purchase included a sketch design for the villa by Paul de Ruiter. The main criterion for the design was the wishes of the customers. It also had to satisfy the stringent requirements imposed by Paul de Ruiter himself that the house must merge into the landscape and should preferably have a grass roof.
The clients primarily wanted a practical home where they could go on living until an advanced age. And because both wanted to keep fit and love swimming, integrating a swimming pool into the design was an important wish. All the above is fulfilled in a villa that can be adapted over time to the age of the residents.

The living functions of Villa Deys are placed around the swimming pool and spaciously blend into each other. The house is completely integrated into the landscape. If you look down from the Cunera hill just behind the house, all you see is the sedum roof, the front façades of gabions and the side façades, which are covered completely with slats. It strongly resembles the many farm outbuildings that can be seen in the area.

floor plan

INTELLIGENT USE OF SPACE

Paul de Ruiter divided the house into three strips. The southern strip contains the living room, kitchen and workroom, while the northern strip houses the bedrooms and the garage. The middle strip consists of the swimming pool with portals on each side, which act as entrance and as conservatory. The strips are offset in relation to each other, yielding the largest possible outer wall surface so that the admission of daylight is maximized.

Light is the key concept in the design of Villa Deys and it is not just the large outer wall surface that contributes to the maximized admission of daylight. The entire southern façade is made of glass. The roof of the swimming pool strip -which also incorporates several skylights – is lower-lying than the adjoining roof surfaces, and the difference in height is inset with glass, thus allowing plenty of light to enter the house. The swimming pool acts as a light well in the middle of the house and the light-colored floor of synthetic material, white plastered walls and ceilings and the water and the glass walls of the swimming pool reflect the light optimally and ensure that it penetrates deep into the house.

ELECTRICAL

The entire house was designed to satisfy the wishes of the owners. Everything is on the ground floor, without thresholds and with sliding doors. Almost everything can be operated electrically, to ensure that the residents can continue living in the house even when they grow old and infirm: lighting, curtains, the wooden exterior sun blinds and the front door. The large garage that is situated in one section of the building could be converted into accommodation for nursing staff if necessary.

In spite of the extensive level of automation in the house, the mass of technology present is barely noticeable. This is possible because the technology is primarily located in the basement, in the floors and in the ceilings.

MIDPOINT

The swimming pool is literally and figuratively the heart of the house. The water surface is at the same height of the surrounding floors and surrounded by glass, it forms the middle of the three strips that make up the villa. The glass used around the swimming pool is partially sand-blasted. Only a 50 cm high strip at floor height is transparent. As a result, a swimmer in the pool can see into the living room, without being visible himself. The fact that the swimming pool is surrounded by glass not only has an aesthetic effect, it also prevents moisture problems in the rest of the house. Dark tiles, a glass overflow rim and a stainless steel drain ensure that the swimming pool does not overly dominate the house.

CLIMATE SYSTEM

The water in the pool has a constant temperature of 27°C, which of course uses energy and costs money. However, by linking the pool heating system with the low-temperature heating system of the house, in combination with a water pump, the pool area re-emits the energy it has absorbed and becomes part of the energy-saving climate system in the house. The swimming pool therefore helps to achieve the maximum yield from the energy available.

FAÇADE TECHNOLOGY

The entire length of the southern façade consists of sliding doors of glass and aluminium, giving the residents a breathtaking view over the river and the water meadows, and at the same time allowing the sun free entry. To keep out excessive heat and sunlight, a sunblind was developed consisting of 10 panels with horizontal wooden slats, made of western red cedar to blend in with the farm outbuildings that are scattered in the surrounding landscape.

To adjust the sunblind, the panels as a whole are moved, rather than the individual slats. Each of the 10 panels consists of two sections with a horizontal join in the middle. When they are opened, either manually or by electronic programming, the panel is lifted to form a porch above the glass door. When the panels are closed, they fall into a lock at the bottom. This makes it possible to keep the sliding doors open without the risk of burglary.

ATTRACTIVE AESTHETICS

Villa Deys contains a large amount of technology, is modern and full of detailed design elements, but is at the same time fully integrated into its surroundings. For example, the ground level is lowered on the west side, so that the living strips ‘float’ above the water of the pond that has been constructed here. The floating roof construction, which is necessary because most of the walls are of glass, reinforces the attractive, modern appearance of the house. Villa Deys proves that aesthetics, sustainability, energy efficiency and ease of use can very well go hand in hand.

ARCHITECTURE AND AGE

Although Villa Deys is a house for senior citizens, there is nothing in the outward appearance of the villa that indicates this. Architecture can cater in many ways to the wishes and the infirmities of people who are growing older, without sacrificing modernity and appearance. Villa Deys is all on one floor without tresholds and almost completely electronically operatable, but it is not that which makes the villa such a pleasure to live in. Daylight plays a particularly important role here, but it is often the details that improve the ease and comfort of a house for the elderly. Take for example the deterioration in vision and the ability to distinguish colours that often goes with advancing age. A completely white bathroom can cause great problems, because there are no orientation points and no contrasts. This can make elderly people lose confidence and it increases the risk of falling. The simple use of different colours in a bathroom can make a great deal of difference.

Cite: "Villa Deys / Paul de Ruiter" 12 Apr 2009. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=17627>
  • sullka

    This one is hard to critic, since it’s not the average house typology. It looks more like an experimental house out of ORDOS.

    But this one is a good one.

    My only comment would be regarding 2 aspects of the pool:

    1- clear glass would been better instead of sandblasted, that pool being a a light well, and the pivot of your house is meant to be looked at, but mayb ethe sandblasted glass was requiered by the clients, don’t know.

    2- So they are worried about the lack of colors in the bathroom, becasue seniors can lose confidence and increases teh risk of falling….that’s cool, but you just made the floor outside the pool a hazardous place (see the picture with the floor all wet, it just needs a small strip or tiny wood deck between the pool’s entrance door and teh pool it self.

    Other than that amazing house, and amazing clients.

    PS: had to look “orangery” in teh dictionary, I don’t think you can grow oranges in that hallway.

  • Terry Glenn Phipps

    What a really beautiful building. This is an example of architecture solving real problems in completely poetic and innovative ways. The layering of the house is extremely appealing. Likewise, the gesture to privacy and preventing the house from becoming a container for a swimming pool is really brilliant. The brise soleil system is lovely too. All around first class architecture.

    Terry Glenn Phipps

  • http://www.talkitect.com Lucas Gray

    It has a great plan. I love the open concept with the only enclosures being for the toilets (well the music room too ig uess for sound). I actually like the frosted glass round the pool. I can see how you want views and more light to come in but the glass has a misty feeling that is very atmospheric.

    Great house!

  • AMR

    Another exceptional piece of work by Paul de Ruiter. The transparency, layering and brise soleil system reminds me a little of Sean Godsell’s thinking as well, though here in a more extreme winter environment.

    Perhaps the sandblasted glass is more considered for the swimmer, so they do not feel like a goldfish in a bowl but rather have control over their privacy and still manage to see what is going on around them with the lower portion of the glass clear.

    To sullka, I would suggest that the water on the floor is ‘staged’ for the photographer and that a simple towel on the floor to stand on when you get out is all that is required.
    I would be more than happy to do that every time I go for a swim.

  • Pingback: Paul de Ruiter - Villa Deys | ...ambushU.com...

  • Pingback: links for 2009-04-14 « thedysh

  • Pingback: Villa Reys by Paul de Ruiter

  • Pingback: Casa de astazi #201 Villa Deys « O casa pe zi

  • http://www.ateliermaterial.blogspot.com Franco

    I agree with “sullka” when he says “2- So they are worried about the lack of colors in the bathroom, becasue seniors can lose confidence and increases teh risk of falling….that’s cool, but you just made the floor outside the pool a hazardous place”, that’s a real problem. Besides, that corridor is in a very important place of the house.

    But, I really liked the plan and the openings, especially the pool inside a house for elder people, really good solution.

  • Pingback: Villa Deys « Abrentisart Blog

  • http://none jeanne deys

    Having been living in Villa Deys for 7 years now I must say that in ALL aspects the house fits perfect. The sandblasted swimmingpool walls prevents the postman from seeing us swimming naked.
    Having had a total hip replacements 4 weeks ago and walking on crutches for 3 weeks I could move comfortable inside and I’m according to the doctors ahead of scedule due to being able to swim and excersize in the pool.
    As far as the fear for slipping on the wet floor: the coating of the floor being wet was tested before being choosen. Nobody ever falls on the wet floor.It is stiff.
    Those with intrest are being invited to visit us.