Biscay Statutory Library / IMB Arquitectos

© Åke E:son Lindman

Architects: IMB Arquitectos / Gloria Iriarte, Eduardo Múgica, Agustín de la Brena
Location: , Spain
Project Year: 2007
Client: Diputación Foral de Bizkaia, Bizkaiko Foru Aldundia
Project Staff: Pedro Múgica, David Salvador, Mariano Ortega, Josu Iriarte, Gorka Apraiz, Iñigo Barberena, José Luis Olaeta, Felix Aguiriano, Diego Poza, Iban González
Project Consultants: Ingeniería INARGEST (Structure), Javier Mendieta (Air Conditioning)
Main Contractor: UTE Balzola Urazca
Photographs: Åke E:son Lindman

The project, resulting from an open competition of ideas, influences a complete unit of Bilbao’s urban grid. The area includes an existing building, which has had to be reformed, and an open space, permitting a new construction in response to the demand of the client.

2nd Floor Plan

The main argument of this project is to organize the “old” and the “new” in three constructed volumes which belongs to the three major, yet clearly separated functions. The existing building has been reformed to achieve open and flexible interior spaces, which will be used as public halls for reading and research.

© Åke E:son Lindman

The new construction includes two new built up volumes. The first one, covered with stone, houses administration. The second one serves to store the books and is designed like a glass container which expresses and symbolizes the function of the new library to the city.

© Åke E:son Lindman

The texture of the books is used as an excuse to establish a cultural reclaim and the evident dialogue between the interior of the building and the public space in the outside. During the day the image of the printed serigraphs, which are representing the written content of the books, are predominating. At night the artificial illumination intensifies the dominance of the books stored in the shelves.

© Åke E:son Lindman

The storage building extends over a foil of moving water which represents the progress of knowledge in evolution. It is materialized on top of a glass surface which allows the light to pass through to an auditorium in the basement. The architectural ensemble is formed around the courtyards, which are contributing natural light to the habitable spaces.

© Åke E:son Lindman

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Biscay Statutory Library / IMB Arquitectos" 03 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=173194>

3 comments

Share your thoughts