We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

PTTEP Headquarters / Hassell

  • Architects: Hassell
  • Location: Bangkok, Thailand
  • Client: PTT Exploration and Production
  • Area: 46000.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of hassell

Courtesy of  hassell Courtesy of  hassell Courtesy of  hassell Courtesy of  hassell

From the architect. PTTEP, Thailand’s national petroleum exploration company, occupies eighteen floors in the ENCO building in Bangkok, consolidating functions previously spread across a number of sites. The competition-winning design by HASSELL creates an open plan workplace, configured around a new internal stairway that provides a physical and visual link between all levels of the 45,000 square metre tenancy.

plan
plan

Breakout and hub spaces are situated adjacent to stair landings to encourage staff interaction. Utility rooms are located around the central core ensuring work space areas are positioned with close proximity to natural light. This open plan approach is a significant change for PTTEP and has strengthened the culture of the company. The interior colour scheme was inspired by the luminous gas flame associated with oil exploration and production with the gradation of colour in the flame helping to create a unique identity across the floors.

Courtesy of  hassell
Courtesy of hassell

The introduction of a dedicated client floor, and a separate executive suite accommodating all management facilities, enabled PTTEP to maximise the general workplace facilities. Two landscaped external roof decks provide additional space for staff recreation and other corporate activities. Established trees and vertical wall climbers create a lush and green environment to complement the building’s glazed truss parapet.

Text provided by Hassell.

plan
plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"PTTEP Headquarters / Hassell" 25 Sep 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/170860/pttep-headquarters-hassell/>