We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

zmianatematu / xm3

  • Architects: xm3
  • Location: Piotrkowska Street 144, Łódź, Poland
  • Architect: xm3
  • Project Team: Maciej Kurkowski, Julian Nieciecki, Mateusz Wójcicki
  • Client: Eudezet S.C.
  • Area: 104.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki © Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki © Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki © Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

This restaurant is located in the very centre of Łódź - on the most important street in the city - Piotrkowska. The street - once a symbol of wealth of the one of the richest cities in this region of Europe is now an axis of mostly poor and degenerated district with monumental architecture from before the Second World War. With a very small budget we created an outstanding space to host the artistic and culture parties for the creative youth of the city. The owners of the restaurant want to propose a space for happenings, art-exhibitions, and various art-oriented venues.

© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki
© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

As young architects from the Capital City Warsaw with the local Łódź art-oriented youth investors we tried to aim at the city's condition and aspirations and create a reminiscent of the cutting-edge environment which has a connection with the city’s identity. The city's name translates literally as "a Boat". Inspired by a Boston BanQ restaurant we tried to create a blobish form similar to the boat roof form which eats in the old monument-building's space.

© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki
© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

The building itself dates to the end of XIX century. The elevation is a typical Neo-classical style. During the years the ground floor has changed function several times. Now being empty and unfinished the inside offered us the space to take and adjust. We decided to leave it as raw as it was possible. The proposal was to make the floor from the epoxy mass, leave the walls in raw roughcast and take the electrical installation out and leave it on the walls covered in steel, black tubes.

section
section

The only element added is this alien form, a "hub" that creeps to the volume from the inside of the building, which then creates the bar and divides the space in to several functional areas. We can also see another division. This what is new and touches with the recently renovated external elevation of the building (the outside classical world) is new and white. The internal: dividing and construction walls as well as ceiling are in raw roughcast.

section
section

The "hub" itself is cnc cut plywood. It is designed by sectioning the form, generated by adjusting to the space and to all installations hidden by it. The sectioning and preparing for fabrication was done in Rhino/Grasshopper software. During the prototyping phase we decided to do some additional furniture for the restaurant as the mock-up for the real structure. The furniture designed for the interior are the coffee tables, made of sectioned grid plywood and the bench which morphs from the bar counter.

© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki
© Paulina Sasinowska (smileUPyourself), Mateusz Wójcicki

Text provided by xm3

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"zmianatematu / xm3" 13 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/168274/zmianatematu-xm3/>