PORT / Design nico Architect Associates

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

Architect: Kazuya Matsuda / Design nico Architect Associates
Location: , hakata-ku,fukuoka,
Structured Environment: Shimizu Architects, Tetsuya Shimizu
General Contractor: Shiji Corporation
Project Area: Site area: 323.13 sqm, Building area: 64.91 sqm, Total Floor Area: 256.47 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

The site is located on the corner of an ordinary residential area that also includes some aspects of semi-industry. Factories, warehouse and high-rise condominiums around the site have increased in recent years. The location is one station from the center of Fukuoka City, and it is located between street where the amount of through traffic is large during the daytime. The client wanted  to build the residential dwelling that also functioned as a showroom which can exhibit the products and the furniture of cast aluminum.

elevation

Kazuya Matsuda wanted to create a dwelling that positively connect with the town. The first floor has the showroom, which displays architectural products and the furniture of cast aluminum designed by  the owners and the atelier space for their work, and there are Japanese-style room and the entrance for their residence.

elevation

The second floor has a large atrium that extends from the first floor and residential space for the family. Considering the client’s lifestyle, it was preferable not to think of this dwelling as commercial space and a residential space separately. Kazuya Matsuda wanted to design each space should exist in the vaguely shared.

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

Kazuya Matsuda planned the porch in the corner plot so that indoor element can be felt, moreover the town and the building positively have the connection as well because of this space of the showroom and the atelier. This porch lets enough natural light  to the showroom by the effect of the roof made of FRP with the permeability. On the street side, the privacy and sunlight is secured because of covering the upper part with a horizontal louver of red Cedar between pillar and the diagonal pillar of H steel of which phosphoric acid is processed. Because this space exists, the building and the town have a cozy connection and lead it to the residence space of the second floor comfortably at the same time.

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

The sunlight over this porch and the outside sign, for example, voice of the schoolchild in neighborhood who makes this space as playground, the people who do stand talking, the familier scene, even street noise, is carried with wind and turned into interior as the pleasant sign.

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii

At this facade of wide-opened showroom, the privacy of the housing is achieved because of an easy operation of the cross-sectional side, so that a look of the person who walks along a street and the person who is in residential space doesn’t cross directly. Kazuya Matsuda hope to become an opportunity that the existence of this building creates a pleasant connection to town that has very ordinary atmosphere and human relation we miss.

© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii
© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii
© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii
© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii
© Nacasa&Partners Inc, Koji Fujii
Cite: "PORT / Design nico Architect Associates" 03 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 21 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=166096>

2 comments

Share your thoughts