We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Barndominium / LoJo

  • Architects: LoJo
  • Location: Chappel Hill, Texas, United States
  • Project Team: Jason Logan, Josh Robbins
  • Area: 731.5 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Blue Lemon Photography 

© Blue Lemon Photography  © Blue Lemon Photography  © Blue Lemon Photography  © Blue Lemon Photography 

    

© Blue Lemon Photography 
© Blue Lemon Photography 

Designed as the initial portion of a retirement home for a Houston couple, The Barndominium by LoJo is a small living area and workshop that functions as a weekend retreat on the outskirts of its nearby busy metropolis.  Paying reverence to the traditional Texas vernacular style, this project is somewhat of a cross between the shotgun house and barn typology.  As a 1 bedroom/1.5 bath with a joining workshop, the program also promotes a classic live-work lifestyle.

© Blue Lemon Photography 
© Blue Lemon Photography 

The Barndominium is split between living and work space both programmatically and mechanically, allowing for air conditioning in the living area while utilizing more passive systems in the less-inhabited workshop.  The entire structure is also raised off of the ground to allow for a crawl space without having to dig down into the dense, clay-ridden Texas soil.  The main entrance to the living area is located on the South end of the structure, opening up to views of the rest of the 50-acre property.  With the workshop opening to a loading dock on the opposing North end of the building, the East facade is left open for operable windows to take in the benefits of the Summer breeze.

© Blue Lemon Photography 
© Blue Lemon Photography 

The Ipe wood envelope acts as a rainscreen and hides any gutters and downspouts while also reducing heat conduction and promoting ventilation behind the facade.  Recycled blue jean material is used for all insulation purposes in the walls and roof.  The second phase of the project involves building a separate full house adjacent to the Barn, turning it into a guest quarters and work shop to eventually compliment the future main home.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Barndominium / LoJo" 02 Sep 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/165455/barndominium-lojo/>