Red Rock Canyon Visitor Center / Line and Space

© Robert Reck

Architect: Line and Space, LLC
Location: , Nevada
Completion Date: 2011
Project Area: 52, 700SqFt
Client: US Department of the Interior Bureau of Land Management
Contractor: Straub Construction
Structural Engineer: Holben, Martin, and White Consulting Structural Engineers
Civil Engineer: GLHN Architects and Engineers
Exhibit/Interpretive Consultant: Hilferty and Associates
Photography: Robert Reck, Henry Tom

   

Intended to introduce up to 1 million visitors a year to the wonders of , the new Interpretive Facility by Line and Space differs from traditional visitor centers by emphasizing the specific attributes of Red Rock Canyon itself, in lieu of pseudo-natural imitations. Here, visitors are introduced to the relevant science, art and culture that will enhance their experience in Red Rock Canyon; strongly encouraging them to visit the nearby real thing.

© Robert Reck

The Visitor Center responds to environment – transition zones alleviate shock to users’ senses. Controlling exposure to the sun provides shaded, cooler microclimates for outdoor exhibits and activities. Like the desert tortoise burrowing to regulate its body temperature, earth integration of the building insulates, and also conveys a message of resource conservation.

© Robert Reck

In support of the Bureau of Land Management’s (BLM) mission to encourage stewardship for the land, the design of this facility provides an outdoor experience which will instill, in individuals, a sense of personal responsibility for their land’s well-being. Many resource-conserving ideas are incorporated into the project.

© Robert Reck

The Arrival Experience is sheltered by a “big hat” (a roof with ample overhangs) which creates intermediate thermal transition zones as well as forms the collection plane for rainwater harvesting (used for interpretive exhibits and landscape irrigation). High-efficiency mechanical systems are utilized, while daylighting, solar water heating, a transpired solar wall system and a 55 kW photovoltaic array convert the region’s intense sun into free energy. The transpired solar wall system provides heating for the public rest rooms during winter months, eliminating the need for a typical mechanical system in these spaces. As part of future upgrades to infrastructure, a new recirculating waste water system will replace an existing septic system, treating reclaimed water for reuse in flushing toilets.

© Robert Reck

A new Contact/Fee Station replaces the one currently in use, and the existing Visitor Center Facility (constructed in 1982) has been remodeled to house flexible administrative offices for BLM staff, including in-house wildlife biologists and environmental education specialists in support of the National Conservation Area.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Red Rock Canyon Visitor Center / Line and Space" 01 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=163587>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    Visited here recently, I was very impressed with the way it sat in the landscape, the way it integrated education and the desert ecology (goes right up and in to the outdoor courtyard area). The shading was great too, which is very important in Las Vegas. Just a great building overall.

  2. Thumb up Thumb down -2

    The penthouse’ units for this building start on the 72nd floor and end on the 74th floor and are made from numerous units on one floor. High rise fans now have more inventory to choose between and know that the term penthouse’ now makes reference to high end living and not only the top floor of a building.

Share your thoughts