House in Camps Bay / Luis Mira Architects

© Wieland Gleich

Architects: Luis Mira Architects
Location: ,
Project Team: Luis Mira, Julia Hundermark
Structural Engineer: Jeffares & Green Consulting Engineers
Mechanical Engineer: Sutherland Engineers
Project Year: 2010
Project Area: 335 sqm
Photographs: Wieland Gleich, Luis Mira Architects

The house is used as a holiday home by a single person, who often invites guest to stay. It needed to be a space that could be used as a controlled studio with the feeling of being open, as well as to be able to morph into private and individual spaces when the house is full of visitors.

© Wieland Gleich

Our gaze is on the ‘geographical room’ of Camps Bay; the Atlantic Ocean, Lion’s Head and Table Mountain in the backdrop. The design intent is applied by framing views towards the sea (rooms) and opening up spaces (terraces) to look up at the mountains.

© Luis Mira Architects

The concept rests on creating a subtle journey through the open spaces and through the interior that constantly glimpses at the landscape and merges within the Architecture that never reveal the entire building in one instant.

Sections

In order to allow all rooms in the front of the house proximity to the sea, and to bring fresh air, light and circulation into the back of the house, two glass walled courtyards were introduced on the ground floor. One courtyard, built around the passage, connects the bedrooms and the other one is built inside the main bedroom as part of the en suite area. These two courtyards are reflective of sea views.

© Wieland Gleich

The use of neutral and natural materials is the response to the desire of bringing the outdoors inside, achieved by contrasting the exuberant landscape with the ‘blank canvas’ of the interior. The ultimate concept of luxury is the constant extending and opening of the inside spaces to meet in full the unique and exquisite South African climate.

Ground Floor Plan
Cite: "House in Camps Bay / Luis Mira Architects" 21 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=162157>