House in Sanno / Studio NOA

Courtesy of

Architects: STUDIO・NOA Architect & Associates
Location: Tokyo,
Project Year: 2008
Project Area: 38 sqm
Photographs: Courtesy of Studio NOA

Just in front of the entrance is a large main hall featuring a 6 meter-high ceiling, with bookshelves built into one of the walls. This large central space serves as a shared common space. It contains a stairwell leading to and connected with the other rooms. This relatively large void gives the residence a sense of spatial continuity as well as openness from the slightly small individual rooms in the house.

Courtesy of Studio NOA

There is a loft space that can serve as a future children’s room just above the entrance. It is currently being used by the husband as a reading area to indulge his love of books. An underground mezzanine space leading down from the main hall serves as a bedroom with ample natural light and ventilation. The area leading up from the main hall serves as a compact kitchen and dining area equipped with a food preparation area, storage units for tableware and crockery, dishwasher, rice cooker, microwave oven and garbage bins.

Courtesy of Studio NOA

Just above this kitchen-dining area, with its low ceiling due to legal height restrictions, is a wash basin and bathroom with skylight overhead. From the balcony, the view of the starry night sky  provides the couple with welcomed relief from a day of hard work.

Plans
Cite: "House in Sanno / Studio NOA" 22 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=161272>