331 Foothill Road Office Building / Ehrlich Architects

© RMA Architectural Photographers

Architect: Ehrlich Architects
Location: Beverly Hills,
Project Year: 2009
Client: City of Beverly Hills
Contractor: Bayley Construction
Structural Engineer: John A. Martin & Associates Inc.
MEP Engineer: IBE Consulting Engineer
Civil Engineer: KPFF
Landscape Design: LRM Inc.
Acoustic Consultant: Schaffer Acoustics Inc.
Lighting Consultant: HLB Lighting Design
Cost Estimation: C.P. O’Halloran Associates
Specifications: CSI Specifications
Photography: RMA Architectural Photographers

   

This new city-owned office building, by Ehrlich Architect’s, is located in the southwest section of the city’s industrial area, on a slightly sloping site. The four-story structure measures approximately 232’ x 95’, and consists of 73,000 gross square feet of program. The building will serve the City of Beverly Hills as well as the public and includes the City’s cable TV facilities and open office space for lease.

© RMA Architectural Photographers

The overall building mass and individual façade design acknowledge the site configuration, solar orientation and both the existing and anticipated adjacent structures and use a warm color palette including yellow and brown. On the ground level, the building is accessible on all four sides and is augmented with landscape areas that serve as both buffers and opportunities for public open space around the entire building. The ground level contains commercial lease space (including lease space for a restaurant) that is enclosed with a floor-to-ceiling glazed wall systems that allows for visual transparency between the interior and exterior at the pedestrian level.

© RMA Architectural Photographers

The main building entrance runs through the building on an east-west axis and continues across the entire width of the site. This entry path extends to/from a parking garage to provide protected cover for visitors and tenants arriving by car.

© RMA Architectural Photographers

Along the west side of the building, a 20-foot-wide pedestrian pathway has been provided parallel to Foothill Road, not only providing building access but also an intimate green space complete with outdoor bench seating and landscaping.

© RMA Architectural Photographers

Along the north, south and east facades of the facility are exterior patio areas enclosed by landscape planters. The patios allow for ground floor activities to extend outdoors while the planters help screening the street traffic without blocking tenant views. The second, third and fourth floor levels contain commercial lease space and are nearly identical in footprint, with the exception of the fourth floor level, which will also house the City’s Cable TV facility.

© RMA Architectural Photographers

The floor plates are enclosed by either a glazed curtain-wall assembly or a single-skin façade system with an external louver sunscreen device along the south, east and west elevations, where sun shading is necessary. This double-skin system acts as a veil, filtering exterior views and moderating direct sunlight. The modularized screen system is made of horizontal aluminum lovers in varying widths, suspended from the floor and roof deck edges on the exterior. Placing the louvers at varying widths maximizes views while also moderating direct sunlight. These panels are mechanically fastened to vertical steel “T” shapes that are hung from the roof and floor deck edges and extend continuously.

© RMA Architectural Photographers

The Cable TV facility on the fourth floor requires that there be no natural light or windows to the exterior, thus the building envelope surrounding this area consists of a ventilated, fiber-reinforced cement panel rain-screen assembly. The exterior balcony areas, directly above the main building entry on Foothill Road, are also clad with this cement panel assembly.

© RMA Architectural Photographers

The north side of the building is primarily glass with open exterior balconies that take advantage of the indirect light and views down to the existing landscape feature. The finishes of the interior building areas consist primarily of suspended acoustical ceiling tiles, painted gypsum wallboard and carpeted floors with the exception of all mechanical rooms, washrooms and the Cable TV facility which will have acoustical wall paneling.

© RMA Architectural Photographers

The main entry lobby features a staggered strip light pattern in the bead blasted and honed stone floor, reflected in the ceiling above. Also arranged in a staggered pattern are vertical grain wood veneer panels accented with aluminum strips, covering the lobby walls.

© RMA Architectural Photographers

The facility is Gold certified by the U.S. Green Building Council.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "331 Foothill Road Office Building / Ehrlich Architects" 24 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=160953>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Aside from that entrance shot, this building looks horribly generic. Don’t like this at all.

Share your thoughts