Absalon / denzer & poensgen

© Rainer Mader

Absalon designed by denzer & poensgen  is located in a new developing area, exclusively situated on a hillside, just above the city centre of Trier. The aim of this new developing area is to create examples of good buildings in an attractive landscape which is integrated in its surrounding.

Architect: denzer & poensgen
Location: Trier, , Germany
Project team: Georg Poensgen, Andrea Denzer, Oliver Greven, Verena Bick, Heike Immink
Structural Planning: Marcus Thissen
Project Area: 430 sqm
Project Year: 2006
Photographs: Rainer Mader

© Rainer Mader

Located in Trier, one of the old German cities founded by the romans, this project connects to the old roman building culture, which is still omnipresent in Trier. The house is divided in three different volumes with an atrium in its middle.

section

Developed in the “grand arts” of “ars magna”, all rooms with the façade and the interior elements are developed in the proportion of the golden ratio. The entrance which is pushed in to the volume, underlines the “path” from the outside into the building, and leads the visitor in a different world. A world with paths, courts, passages and outside spaces, linked together with a high variety of natural lighting.

proportions

The inner organisation of the house is divided in two areas, a public and a private part. The public area includes The Kitchen, dining- and living room and opens towards the Atrium. Protected against views from the outside, the atrium works as an expansion to the living room. There is a water basin and a tree in the atrium to create a silent space of peace. From the atrium leads a staircase to a roof terrace, with a great view over Trier an its surrounding. The private part of the building contains the sleeping rooms. Each of them expanded with a little terrace, which protects the sleeping rooms against views from the outside. The house resembles a clearly structured organism, containing streets, courts, passages, and open and enclosed spaces. The house as an image of a city.

© Rainer Mader
© Rainer Mader
© Rainer Mader
plan
ground floor plan
elevation
path connecting spaces
building volumes
Cite: "Absalon / denzer & poensgen" 16 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=159819>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Nice project, I like the concrete in the interior, but it’s too stony. A nice wooden floor would be better I think.

Share your thoughts