We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kona Residence / Belzberg Architects

  • Architects: Belzberg Architects
  • Location: Kailua-Kona, HI, USA
  • Architect: Belzberg Architects
  • Project Team: Hagy Belzberg, Principal; Barry Gartin, Project Manager; David Cheung, Barry Gartin, Cory Taylor, Andrew Atwood, Chris Arntzen, Brock DeSmit, Dan Rentsch, Lauren Zuzack, Justin Brechtel, Phillip Lee, Aaron Leppanen
  • Landscape Architect: Belt Collins Hawaii
  • Landscaping: Joe Roderick Hawaiian Landscapes, Inc.
  • Interiors: MLK Studio
  • Electrical: Lighting & Engineering Integrated, Inc.
  • Plumbing: Mark Morrison & Associates
  • General Contractor: Tinguely Development, Inc.
  • Special Fabrication: Spectrum Oak Products
  • Structural: William Blakeney Inc.
  • Mechanical: Mark Morrison & Associates
  • Area: 7800.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Benny Chan (Fotoworks)

© Benny Chan (Fotoworks) © Benny Chan (Fotoworks) © Benny Chan (Fotoworks) © Benny Chan (Fotoworks)

From the architect. Nestled between cooled lava flows, the Kona residence situates its axis not with the linearity of the property, but rather with the axiality of predominant views available to the site. Within the dichotomy of natural elements and a geometric hardscape, the residence integrates both the surrounding views of volcanic mountain ranges to the east and ocean horizons westward.

© Benny Chan (Fotoworks)
© Benny Chan (Fotoworks)

The program is arranged as a series of pods distributed throughout the property, each having its own unique features and view opportunities. The pods are programmatically assigned as two sleeping pods with common areas, media room, master suite and main living space. An exterior gallery corridor becomes the organizational and focal feature for the entire house, connecting the two pods along a central axis.

© Benny Chan (Fotoworks)
© Benny Chan (Fotoworks)

To help maintain the environmental sensitivity of the house, two separate arrays of roof mounted photovoltaic panels offset the residence energy usage while the choice of darker lava stone help heat the pool water via solar radiation. Rain water collection and redirection to three drywells that replenish the aquifer are implemented throughout the property. Reclaimed teak timber from old barns and train tracks are recycled for the exterior of the home. 

rendering
rendering

Coupled with stacked and cut lava rock, the two materials form a historically driven medium embedded in Hawaiian tradition. Local basket weaving culture was the inspiration for the entry pavilion which reenacts the traditional gift upon arrival ceremony. Various digitally sculpted wood ceilings and screens, throughout the house, continue the abstract approach to traditional Hawaiian wood carving further infusing traditional elements into the contemporary arrangement.

© Benny Chan (Fotoworks)
© Benny Chan (Fotoworks)
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Kona Residence / Belzberg Architects" 09 Aug 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/157409/kona-residence-belzberg-architects/>