Deck House / Assadi + Pulido

Architects: Felipe Assadi + Francisca Pulido
Location: Alto Rungue,
Constructed Area: House 150 sqm, Deck 370 sqm
Structure: Patricio Stagno
Photographs: Cristóbal Palma

YouTube Preview Image


The sight towards the location of Rungue, displayed as a plane inclined looking the valley, having the Coast mountain range as background. The land suggested a large terrace, a platform from which it is possible to admire the overall scenery.

The project starts having in mind a deck of . Over this platform would be incirporated the different areas of the house. Nevertheless, the resources were exclusively aimed at this terrace, and the interior space was enough only for a large living area incirporated to this terrace. It was decided, therefore, to assign almost all these resources to resolve the housing based on two main components: a deck and a living area, being this later one capable of absorbing the kitchen, the dinning room, and even the master bedroom. Additionally, considering that in a summer holiday house dormitories are only used to sleep, it was decided to eliminate this concept, changing it for “a group sleeping area at which the space aimed at dormitories almost fully disappears from the project.

By means of a folding of this deck is achieved a match with the inclination of the land, and at the same time, the space aimed at housing, is confined. Then, the outside area is worked as a free zone that rests over the relief and the interior as a capsule of glass incirporated to the folding of this wood board. The interior, likewise, was longitudinally divided in two through a wide wall of services, to which it is incorporated the kitchen and bathrooms, besides a set of beds in three levels, towards the back side of the house. These two spaces then turn into a large family room, dinning room and kitchen on the one hand, and a hall-group sleeping area with beds, on the other.

The board of wood this deck generates runs along all the house, from the lowest part, -where a swimming pool has been added- to the upper cover, turning into the roof, showing since the first glimpse to the house, the use of wood everywhere.

The main deck, which includes the pool, lefts an inclination, due to the slope of the land that looks towards east, as if it were a chaise longue of the full size of the housing, that gives space to the body in resting position, as if it deals with chaise longue. A second deck is the roof of the house, inclines to the opposite orientation, serving this time as a solarium, towards the west of the site.

Cite: "Deck House / Assadi + Pulido" 21 Mar 2009. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=15719>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Simple, but good. The idea of make the house and “terrace” only with a single “wood leaf” is really simple and beautifull.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Is that even wheelchair safe?
    Imagine someone on a wheelchair slides down that slope gathering momentum…

  3. Thumb up Thumb down 0

    The generative idea is TOO COMMON when approaching sites like this one, and the architectural response seems to be incorrect since there is an evident problem with the proportions…

    • Thumb up Thumb down 0

      I own the house and it is great.

      We just went though a huge hearthquake and we din’t have a single glass broken.

      You control the temp, opening and closing windows.
      The proportions are perfect.

      Great place, not only in theory, but really practical.
      Best.

  4. Thumb up Thumb down 0

    fb I am wondering about the pool safty issue to with small children… as a architect should this be a concern over aesthetics?

  5. Thumb up Thumb down -1

    no way…safety rules are bible of the burocrats…don’t let them take over…resistence is the word…as for the wheelchair gaining momentum down the slope,it would end up in a lovely and refreshing splash into the water

  6. Thumb up Thumb down 0

    I love it! The simplicity of the idea, space devision and materials is refreshing. Once again it proves that less is more.

Share your thoughts